От х:

Днес в x:

Старите кръгове в английските поля не били от човешка ръка

Грег Джефърис от университета на Тасмания в Хобарт е открил многобройни стари структури на полета, използвайки нови изображения на Google Earth за изучаване на английски селски местности от 1945 г.

„Това откритие доказва, че претенциите на различни творци, твърдящи, че са създатели на кръговете на полята, сами по себе си са лъжа – твърди Джефърис пред Birmingham mail. – Това говори, че произходът на кръговете си остава необясним. Надявам се, че това откритие ще стимулира повишен интерес сред сериозните учени, които са били въведени в заблуда от лъжливите претенции.”

Джефърис решил да пристъпи към изследването, след като прочел статия в сп. Nature от 1800 г. за произхода на кръговете на полята от XVIII век. Той не е единственият, който смята, че кръговете са се формирали от високочестотно електромагнитно излъчване.

„Остава неясно какво точно създава тази енергия и формира фигурите – отбелязва Джефърис в интервю. – Това е един от въпросите, на който се надявам да отговоря поне частично.”

Според Фреди Силва, писател и експерт по кръговете в полята, рисунките се формират, когато енергията влияе на околната среда.

„Кръговете в полята са хармонични форми, които се проявяват по цял свят в резултат на взаимодействието на енергията с физическия свят, в дадения случай с растенията – обяснява Силва в своя блог. – Тази енергия се състои от светлина, звук и магнитни явления.

До днес са регистрирани кръгове в 29 страни и те са се появявали на полета, където растат пшеница, ечемик, рапица, дървета, оризови и дори ленени култури”.

Най-ранното споменаване за кръговете в полята вероятно е от английска брошура от 1678 г. с наименованието „Mowing-Devil“ (дяволът косач). Разкази за участъци с повалена пшеница се срещат и в други източници, а първото научно изследване е публикувано в списание „Нейчър“ през 1880 г. Но явлението е било слабо разпространено до края на ХХ век.

През 1972 г. били забелязани първите кръгове в полята. Очевидците Артур Шатълууд и Брюс Бонд си седели на хълм, надявайки се да видят загадъчния летящ обект, направил този район на Англия мека за уфолозите. Но това, което двамата видели в онази лунна нощ, било доста по-необичайно – част от класовете полегнала, образувайки равен кръг на полето.

От този момент завалели около 80 съобщения за точно такива явления, а някои дори били заснети. Появяването на кръговете отнемало около 20 секунди и често се съпровождало от скърцащ звук.

След десетилетие феноменът на кръговете в посевите започнал да се проявява количествено. Към този момент имало повече от 9000 съобщения за подобни явления по целия свят, 90% от които били от Англия. А разнообразието от форми на кръговете било голямо. Това, заедно с голямото им количество, започнало да навежда на съмнения дали кръговете в полята не са фалшификация.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини