От х:

Днес в x:

Закланият „циганин“ Георги бил кротък и работлив българин

Обвиненият в расистко убийство Станимир Колев

„Убитият Георги беше кротък и работлив човек. Българин“. Това заяви днес в съдебната зала Господин Дойчев, един от свидетелите в процеса срещу 22-годишния Станимир Колев от Димитровград. Младежът е обвинен в убийството на 66-годишния Георги Минков, извършено по хулигански и расистки подбуди. Престъплението бе извършено край помпената станция до село Крум през февруари миналата година. По признанията на Станимир пред разследващите

той сметнал жертвата си за циганин и го заклал. Мразел циганите и онази сутрин взел ножа и тръгнал на разходка с идеята да заколи някой от тях.

Господин Дойчев е човекът, в чийто имот край с. Крум живеел убитият Георги. Обработвал 37-декаровата му нива, а Господин му носел храна, пиене, цигари. Във фаталния ден обаче не успял да открие Георги, затова оставил чантата с продуктите на тайно място. По-късно, след откриването на трупа, те били намерени недокоснати.

66-годишният Георги Минков е имал нещастен живот, завършил с нещастна смърт. След като се уволнил преди повече от 45 години, той се оженил в София, а от брака им се родила дъщеря. После обаче се разделил с жена си и се върнал в родното Черноконево. Не поддържал връзка с бившето си семейство и често си поплаквал, споменавайки дъщерята, разказа още свидетелят.

Днес в залата дойде внукът на жертвата - Милен, който живее в София. Той дори не знаел, че има жив дядо. Майка му пък била от години в Италия и изобщо не се върнала в родината след вестта за убийството на баща си.

Господин Дойчев каза още, че познава убития от поне 40 години, бил кротък и работлив човек. Помагал му в земеделието в Черноконево, а от 3 години заживял в барака на нивата край Крум, в която нямало дори електричество. Работел за единият покрив над главата си и за храна. Вероятно бедняшният му вид е причината Станимир да го сметне за циганин да го заколи.

Днес в съда бе изслушана и тройната медицинско-психиатрична експертиза. Заключението е, че Станимир не е психично болен, вменяем е, разбира естеството на постъпките си и може да ги контролира. Експертите обаче подчертаха, че нивото на агресията му е много високо, а на интелекта – в долния край на скалата. Според психолозите Станимир е личностно незрял, с наивни представи за реалността и изключително елементарно мислене, но без да представлява патологичен случай.

Обвиненият в расистко убийство разказал, че когато бил на 7-8 години баща му загинал в катастрофа с циганска каруца. Така той от малък намразил циганите, ненавиждал ги, а по-късно бил преследван от желанието да ги убива. В същото време обаче споделил, че на обекта, където работел за кратко, се трудел рамо до рамо с цигани и се разбирал добре с тях.

Историята, както я описаха днес многобройните свидетели, е следната. На 22 февруари около 10 часа миналата година Станимир излязъл от дома с намерението на убие някой циганин. Носел голям нож. Минал през аптека и купил латексови медицински ръкавици. Тръгнал пеша в студа покрай Марица. На моста край с. Крум обаче го забелязали от патрулна кола на димитровградската полиция. Служител на пробационната служба отивал в Ябълково за проверка на осъдени по адресите им. Полицаите забелязали младежа, който вървял сам по пътя в студа, видели и латексови ръкавици на ръцете му, което било лишено от всякакъв смисъл, защото те не топлят. Спрели да го проверят. Тогава видели ножа, който се показал под якето му. Полицаят Николай Колев обаче намерил голяма разлика във външния вид на Станимир – бил остриган, а на снимката в личната карта бил с дълга буйна коса. Затова я снимал с мобилния си телефон.

Станимир обяснил на полицаите, че отива при баба си и дядо си в Ябълково и те го закарали дотам. Когато се уверили, че наистина има роднини в селото, го освободили. Върнали му и ножа, защото нямали основания да го задържат – проверката в районното управление на МВР в Димитровград показала, че той няма криминално досие, не е осъждан и не е издирван.

Трупът на Георги Минков бил открит едва на 27 февруари от помпиера Петко Петков. При огледа криминалистите разбрали, че Георги е убит. Жертвата имала порезни рани на брадичката и на шията. Срязана е била сънната артерия, гръклянът също бил прерязан. Според съдебния лекар д-р Христо Еленски, който днес също даде показания, смъртта е настъпила за минути. Пръстите на лявата ръка на жертва също били порязани, вероятно като опит да се защити.

Докато правели оглед на трупа, полицаят Николай Колев си спомнил подозрителния младеж, когото срещнали в деня на убийството в близост. Така криминалистите се насочили към Станимир Колев. При претърсването в дома му открили якето с капки кръв, ножа, както и два газови пистолета. Първоначално Станимир отричал всичко, дори че е бил спиран за проверка от полицаите. После обаче се прекършил и признал всичко. Разказал подробности за извършеното. Разказал, че предишният ден бил тръгнал по брега на Марица със същите намерения, но го подгонили кучета и се върнал.

Криминалистите успели открият човека с кучетата, който потвърдил разказа на Станимир. Това бил Христо Чашкаджиев, пазач на обект на "Алпина". Кучeтата наистина подгонили младежа, но пазачът ги спрял и предупредил младежа да не върви нататък, защо има изкопани от багери ями, които не се виждат от снега и е опасно. Станимир го послушал и се върнал. За да изпълни намеренията си на следващия ден.

От началото на процеса Станимир няколко пъти промени намеренията си. Първоначално бе готов да признае вината си и да има съкратен процес. После се отметна и поиска друг адвокат. Съдът му даде време да си наеме друг юрист, но за всеки случай изиска от адвокатската колегия да определи резервен защитник. Днес се оказа, че опасенията на магистратите са оправдани – Станимир пристигна без упълномощен адвокат и съдът бе принуден за назначи резервния защитник за служебен. Това е Веселина Динева от хасковската колегия.

Днес процесът вървеше към приключване – бяха изслушани всички свидетели и експерти, с изключение на тези, изготвили ДНК експертизата, които не се явиха. Защитничката обаче заяви, че държи на техния разпит и така делото бе отложено за 15 март.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини