От х:

Днес в x:

Смях през сълзи

Прекрасният празник , за някои Трифон Зарезан, а за други денят на влюбените- Св. Валентин, може да се окаже за трети смях през сълзи.

Вдъхновени от празничното настроение, на редакционния ни телефон позвъниха учениците от Професионалната гимназия по туризъм „ Александър Паскалев“. С еуфория в гласа тийнеджърите на пресекулки съобщиха, че при тях тече голям купон и празникът е на фул.

Фактите на място обаче показаха живота ни в действителност, такъв, какъвто е и в делник, и в празник- асоциален, без внимание и грижа към младежите.

Наред с хубавото впечатление, което децата оставиха за отбелязването на днешния празник- всички в гимназията бяха с червени и розови сърца на реверите, горчивината надделя.

Хубавото: Празничната инициятива е подета и довършена докрай от група момичета на чело с деветокласничката Кремена. Изрязвали цяла нощ сърчица, за да зарадва съучениците си и да направят 14-ти февруари празничен в школото.

Насред усмивките и доброто на пръв поглед настроение, при отместването на стълпотворението  се откри и поразителната действителност. Край сами входа на училището им поводът за еуфорията на учениците всъщност се оказа мъж на средна възраст с пластмасова чаша и червено вино в стъклена лимонадена бутилка. Човекът под дъжда отпиваше глътките, клатушкайки се пред погледа на новото поколение. Децата му подвикваха за наздраве! А никой дори и не се бе замислил, че пияния ЧОВЕК, който и да е той, вероятно е нечий баща, дядо или любим. Това е смях през сълзи. Най-тъжното обаче е, че нашите деца, вместо да се присетят да позвънят на някоя от институциите, както подобава на социално съзнателени хора, те звъняха на пожар на медиите с радостния възглас: Голям купон!!! Дори и хартиено сърчице му бяха сложили за разкош!

Но как да научим децата си, че е най-лесно да унижиш падналият човек, да му се присмееш, когато е на колене, щом нито един и  от възрастните минувачи не спря, за да направи това, което бихме искали да възпитаме у децата си- толерантност, чувствителност, нетърпимост към простотията, естетика в отношенията, съпричастност ...А иначе -няма лошо -празник е! Наздраве на всички! И снимките са тематични, за тези, които имат очи да гледат и да се забавляват... Голям купон, но смях през сълзи!

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини