От х:

Днес в x:

Нова мода: От соларни паркове към соларни знаци

Соларни знаци се монтират на всяка по-оживена улица в Димитровград

Димитровград продължи модата по строене на соларни паркове в региона, с поставяне на соларни знаци по своите улици. Пътните указатели ще произвеждат мигащи светлини, а токът за това ще идва от соларни панели, монтирани за всеки знак. Подобна регулация на уличното движение се прави за първи път в хасковско. 

20-те соларни знака днес бяха поставени пред пешеходните пътеки на най-оживените градски улици- „Димитър Благоев“, „3-ти март“, „Стефан Стамболов“, „Раковски“, „Христо Ботев“. „Зебрите“ там са най-натоварени и рискови за пешеходците, сочи анализът на местната администрация. Знаците са само от вида А 18, които предупреждават за пешеходна пътека. За разлика от традиционните, те мигат с ярко жълта светлина, която се вижда ясно дори от стотици метри и то в условията на мъгла. Захранването става от малък соларен панел, монтиран върху самия знак. 

Според експертите, 1 час слънчева светлина на ден е достатъчно знаците да мигат цяло денонощие. Инвестиция е стойност 10 468 лв без ДДС, обясниха от димитровградска община. Това е отдавнашна тяхна идея за повишаване на пътната безопасност по градските улици. Втората част на тази идея е изграждането на специализиран учебен център за пътна безопасност, в който да се обучават деца от димитровградските детски градини и ученици в начален курс. Оборудването за този център/знаци, светофари, тротоари, бордюри/ ще е абсолютно безвъзмездно от фирмата, която монтира настоящите знаци- смолянската „Микони ООД“. Освен това от фирмата предоставят още 20 обикновени пътни знака, изработени по новите европейски изисквания, допълни димитровградския кмет Иво Димов. 

Монтирането на соларните знаци идва точно, след като общината демонтира легналите полицаи в града. Случайно или не, и те са точно 20. Напролет ще започне строене на нови изкуствени неравности, но съгласно новите изисквания в закона. Те премахват сега съществуващите тесни и високи легнали полицаи и ги заменят с широки и полегати, именно върху които трябва да са пешеходните пътеки.

Г.Христов

На соларния панел отгоре му трябва 1 час слънчева светлина за да захранва знака цяло денонощие
Светлините се виждат от далече
Поддръжката ще се осъществява от смолянската фирма производител
Заради поръчката за соларните знаци, фирмата ще достави още 20 обикновени знака безвъзмездно
Светещи знаци захранвани със слънчев панел изумяваха димитровградчани
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини