От х:

Днес в x:

6 градини и 4 училища заложници на варицелата

ОДЗ 18 е едно от засегнатите от шарката

6 детски градини в региона и няколко основни училища имат проблем със заболявания от варицела. От няколко седмици шарката бележи минибум в областта. За последният отчетен период, от 21 до 27 януари, са засечени 35 нови случая на заболяването. Само единици от тях са в детски или учебни заведения, но заради дългият инкубационен период на болестта, карантинните мерки се запазват до 21 дни след последният регистриран случай. 

В Хасково са засегнати - ОДЗ №15 и ОДЗ № 18, в община Харманли – ОДЗ „Пролет“, ЦДГ„Детски свят“, община Свиленград – ЦДГ „Детелина“, общ.Димитровград – ОДЗ „Звездица“. Противоепидемичните мерки изискват неприемане на нови или завръщащи се от отсъствие деца в засегнатите групи. 

Шарка има и по училищата. Случаи има в хасковското ОУ„И.Рилски“ и в ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ в с.Малево. В Харманли са засегнати ОУ „ Отец Паисий“, ОУ „Н.Рилски“. 

Лек прираст на заболелите от остри респираторни заболявания е отчетен в последната седмица. Новозаболели са 130 души, но въпреки внушителността на бройката, нивото на заболеваемост е едва 170 на 10 000. Припомняме, че за епидемия е необходимо цифрите да отскочат над 340 болни на 10 000.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини