От х:

Днес в x:

Какво представлява синдромът на Рамзи Хънт? Обяснение на рядкото състояние на Джъстин Бийбър

Джъстин Бийбър трябваше да отмени бъдещи концертни дати заради вирусна инфекция, която парализира едната страна на лицето му.

"Както виждате, това око не мига", каза Бийбър на феновете си във видео в Instagram. "Не мога да се усмихвам от тази страна на лицето си. Тази ноздра няма да помръдне."

28-годишната канадска поп звезда има заболяване, наречено синдром на Рамзи Хънт. Причинява се от вируса варицела-зостер - вирусът, който причинява варицела.

След като човек се възстанови от варицела, вирусът може да остане латентен в тялото в продължение на десетилетия. Обикновено се крие в структура, наречена ганглий на гръбначния корен - колекция от нервни клетки до гръбначния мозък.

Докато е в латентно състояние, вирусът не причинява симптоми. При някои хора той се активира отново. Това може да се случи спонтанно или от известен тригер, като друга инфекция (включително COVID-19), отслабена имунна система или стрес.

Всички тези неща променят работата на имунната система, позволявайки на вируса на варицелата да се върне в действие и да причини заболяване.

Когато вирусът се активира отново, той обикновено се появява в една част от тялото (често на торса) като болезнен обрив и мехури, известни като херпес зостер.

Въпреки това, когато реактивирането засяга нерв в главата, наречен лицев нерв, това е известно като синдром на Рамзи Хънт, наречен на Джеймс Рамзи Хънт, лекарят, който за първи път описва разстройството през 1907 г.

Синдромът на Рамзи Хънт обикновено засяга пет от 100 000 души всяка година и всеки, който е имал варицела, може потенциално да го развие.

Как причинява щети

Лицевият нерв напуска мозъка, за да стигне до лицето чрез много тесен канал, наречен лицев канал. Има по един от всяка страна на мозъка, който захранва лявата и дясната страна на лицето.

Този тесен, костен тунел е вътре в много плътно парче кост, така че най-малкото възпаление може да доведе до прищипване на нерва. И тъй като се намира дълбоко в черепа, може да бъде много трудно за лечение.

По част от своя път лицевият нерв преминава с вестибулокохлеарния нерв, който участва в слуха и равновесието, поради което някои хора със синдром на Рамзи Хънт също имат проблеми със слуха, като шум в ушите, и понякога с равновесието.

Симптомите на този синдром варират от случай до случай, но обикновено има парализа на лицевия нерв, който захранва мускулите на изражението на лицето, което затруднява усмивката или мръщенето. Това може също да ограничи способността за мигане, а някои хора имат неясен говор и промени във вкуса си.

Болезнен обрив обикновено се появява на и около ухото, от същата страна като парализата. Този обрив е издайнически знак, че не е парализа на Бел (друг вид парализа на лицето).

Едно от усложненията на синдрома на Рамзи Хънт е потенциалът за увреждане на роговицата на окото (където светлината преминава за зрението). Това се дължи на липсата на мигане, което помага за смазване на окото.

Лицевият нерв захранва и слъзната жлеза, която също може да бъде парализирана. Тази жлеза произвежда течността, която смазва окото.

Хората със синдром на Рамзи Хънт може да се наложи да смазват очите си с изкуствени сълзи. И засегнатото око трябва да бъде затворено през нощта.

Лечението обикновено е с антивирусни лекарства, стероиди и болкоуспокояващи. Шансовете за пълно възстановяване са най-добри, ако лечението започне рано.

Ако лечението се приложи в рамките на три дни след появата на симптомите, около 70 процента от хората се възстановяват напълно. Но ако лечението не започне в този срок, шансът за пълно възстановяване пада до 50 процента.

Можем да сме сигурни, че Бийбър получава добро лечение и се надяваме скоро да се възстанови напълно.

Адам Тейлър, професор и директор на Центъра за обучение по клинична анатомия, университета в Ланкастър.

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценз Creative Commons.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини