От х:

Днес в x:

Чума по кокошките между Хасково и Кърджали, избиват ги с хиляди

1263 кокошки подлежат на унищожаване

Чума от силно заразния Нюкясълски тип удари селските кокошки в граничното село Звиница, точно между хасковска и кърджалийска област. Морът бил регистриран за първи път на 21-ви януари, а днес десетки ветеринари от двете области предприеха масирана имунизация на всички домашни птици в съседните села. В огнището на заразата пък течеше масово избиване на кокошки. Те се унищожаваха хуманно-задушаваха се в чували с помощта на газ, получаван от хвърлено в чувала вещество. 

Смъртоносният списък включваше 1263 екземпляра. Не е изключено обаче той да се увеличи, споделят ветеринари. От една страна причината е, че болестта поразява не само кокошките, но и другите домашни птици, а пък не всички стопани знаеха точно броя на пернатите си. От друга пък, някои се опитваха да си напъдят кокошките далеч от хората с бели престилки, убедени, че точно техните кокошки не са болни. Не се и трогваха и от обещанията на инспекторите, че всички стопани ще бъдат обезщетени. 

За да се предотврати разпространението на чумата, полицейски постове бяха завардили от всички страни Звиница и следяха някой да не тръгва да изнася кокошки. Хората пък дезинфекцираха ръцете и обувките си. 

В отстоящото на 3 км хасковско село Балкан пък течеше интензивна имунизация. За един предиобед бяха ваксинирани 680 кокошки на 47 стопани. Инкубационният период на болестта трае три седмици, като през това време кокошките трябва да са под пълна карантина, тоест да не напускат курника. Това омърлуши селяните повече от снасящите им любимки. Под наблюдение ще останат още 9 села в хасковска и стамболовска община.

В кърджалийско пък се имунизираха всички села в периметър от 10 км до Звиница. Това са Крин, Татково и Бащино, като последните не са едно и също село. По списък в Бащино трябваше да се ваксинират 369 кокошки, но в един момент се оказа че имунизационният календар включва и отглеждащите се в много домове гълъби. Имаше обаче дози за всички, а списъкът се актуализираше непрекъснато. 

Нюкясълската чума е тежко заболяване по птиците което поразява дихателните пътища и предизвика вътрешни кръвоизливи, завършващи почти винаги със смърт. Засяга, макар и не толкова масово и пуйки, фазани и токачки. При кокошките обаче смъртността е 100 % до 3 дни след инфекцията. Чумата е толкова заразна, че е способна да изтребе птицевъдството на цяла една страна, при неконтролируемо разпространение. Затова засегнатите и контактните екземпляри трябва да се унищожат напълно.

Ваксината се счита за много ефективна. Тя се извършва по очно-назален път – капва се в окото и човката и по никакъв начин не наранява пернатото. Въпреки това много селяни само дето не се просълзиха когато взимаха кокошките им и се успокояваха, едва когато им ги връщаха във видимо добро състояние. 

Добрата новина, е че Нюкясълската чума има много нисък патогенен ефект за човека. Предизвиква само леки, обикновено непроявяващи се инфекции на дихателните пътища, които отшумяват бързо. Въпреки това обаче се счита за зооноза, тоест върлуваща и при човека и животните. 

Предполага се, че заболяването е била пренесено от заразена прелетна птица. Други огнища на заразата засега не са открити.

Г.Христов

Избиването ставаше в чували по хуманен начин
Други инспектори ваксинираха кокошките в съседните села пред нещастния поглед на стопаните им
Баба Рахиме не дава кокошката, все едно ще я колят
В действителност само и капват ваксина в окото и човката
..и гълъбите подлежаха на имунизация
Полицейска отцепка на входа за кърджалийско
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини