От х:

Днес в x:

7 °C

Чума по кокошките между Хасково и Кърджали, избиват ги с хиляди

1263 кокошки подлежат на унищожаване

Чума от силно заразния Нюкясълски тип удари селските кокошки в граничното село Звиница, точно между хасковска и кърджалийска област. Морът бил регистриран за първи път на 21-ви януари, а днес десетки ветеринари от двете области предприеха масирана имунизация на всички домашни птици в съседните села. В огнището на заразата пък течеше масово избиване на кокошки. Те се унищожаваха хуманно-задушаваха се в чували с помощта на газ, получаван от хвърлено в чувала вещество. 

Смъртоносният списък включваше 1263 екземпляра. Не е изключено обаче той да се увеличи, споделят ветеринари. От една страна причината е, че болестта поразява не само кокошките, но и другите домашни птици, а пък не всички стопани знаеха точно броя на пернатите си. От друга пък, някои се опитваха да си напъдят кокошките далеч от хората с бели престилки, убедени, че точно техните кокошки не са болни. Не се и трогваха и от обещанията на инспекторите, че всички стопани ще бъдат обезщетени. 

За да се предотврати разпространението на чумата, полицейски постове бяха завардили от всички страни Звиница и следяха някой да не тръгва да изнася кокошки. Хората пък дезинфекцираха ръцете и обувките си. 

В отстоящото на 3 км хасковско село Балкан пък течеше интензивна имунизация. За един предиобед бяха ваксинирани 680 кокошки на 47 стопани. Инкубационният период на болестта трае три седмици, като през това време кокошките трябва да са под пълна карантина, тоест да не напускат курника. Това омърлуши селяните повече от снасящите им любимки. Под наблюдение ще останат още 9 села в хасковска и стамболовска община.

В кърджалийско пък се имунизираха всички села в периметър от 10 км до Звиница. Това са Крин, Татково и Бащино, като последните не са едно и също село. По списък в Бащино трябваше да се ваксинират 369 кокошки, но в един момент се оказа че имунизационният календар включва и отглеждащите се в много домове гълъби. Имаше обаче дози за всички, а списъкът се актуализираше непрекъснато. 

Нюкясълската чума е тежко заболяване по птиците което поразява дихателните пътища и предизвика вътрешни кръвоизливи, завършващи почти винаги със смърт. Засяга, макар и не толкова масово и пуйки, фазани и токачки. При кокошките обаче смъртността е 100 % до 3 дни след инфекцията. Чумата е толкова заразна, че е способна да изтребе птицевъдството на цяла една страна, при неконтролируемо разпространение. Затова засегнатите и контактните екземпляри трябва да се унищожат напълно.

Ваксината се счита за много ефективна. Тя се извършва по очно-назален път – капва се в окото и човката и по никакъв начин не наранява пернатото. Въпреки това много селяни само дето не се просълзиха когато взимаха кокошките им и се успокояваха, едва когато им ги връщаха във видимо добро състояние. 

Добрата новина, е че Нюкясълската чума има много нисък патогенен ефект за човека. Предизвиква само леки, обикновено непроявяващи се инфекции на дихателните пътища, които отшумяват бързо. Въпреки това обаче се счита за зооноза, тоест върлуваща и при човека и животните. 

Предполага се, че заболяването е била пренесено от заразена прелетна птица. Други огнища на заразата засега не са открити.

Г.Христов

Избиването ставаше в чували по хуманен начин
Други инспектори ваксинираха кокошките в съседните села пред нещастния поглед на стопаните им
Баба Рахиме не дава кокошката, все едно ще я колят
В действителност само и капват ваксина в окото и човката
..и гълъбите подлежаха на имунизация
Полицейска отцепка на входа за кърджалийско
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини