От х:

Днес в x:

12 °C

Бабите от Узунджово „хванаха“ в реката момиченце

 

„Дръж го здраво, бабо, да не го изпуснеш!“. Така бабите от хасковското с. Узунджово подканваха в утрото на 21-ви януари Кера Демирева, Наколинка Ангелова и Димка Тодоров. Трите нагазиха в реката, за да извадят ритуално от нея бебе за здраве на децата, родени през миналата година и за плодовитост в Узунджово.

„Детето е хубаво! Момиче е! Да си живо и здраво чедо!", провикна се баба Кера и вдигна високо над главата си куклата, чрез която узунджовки изпълниха традиционния ритуал на Бабинден.

„Хванатото" дете от реката бабите нарекоха Яна, на името на първото мъниче, при което отидоха на днешния ден. На брега бебето беше подсушено и една от жените преряза пътната връв като символ на раждането и новото начало. Бабите грижовно сложиха и шапчица на главата му „за да е здраво“. После, за да покажат, че са съвременни баби и са в час с модата, вместо традиционното повиване с пелени, бабите използваха памперс за новороденото. "Колкото пръски има в реката, толкова деца да има и в наше село1", провикваха се бабите-акушерки.Преди да стигне до реката, която пресича Гюл дере и Хан дере, където някога е ставал прочутия узунджовски панаир, сборната формация от фолклорната група към местното читалище „ Цвят-1898“ и пенсионерския клуб“ Пандо Ванчев“, извиха празнично хоро на селския мегдан. После жените в народни носии отидоха в местната здравна служба, за да почетат и заберат тържествено акушерката Донка Димитрова. Тя ги посрещна и почерпи с блага ракия, пита и бонбони. Според традицията, бабите се накачиха на китна каручка, водена от магаренце. Върволицата пое през селото под звуците на акордеон и песните на гласовитите жени.В първата къща, където шествието мина, още на вратата бабите посрещна 6-месечната Яна, носена на ръце от баба си, на която е кръстена Яна Петкова. В двора майката на момиченцето Диляна подсипа вода, за да измият ръцете си бабите. Хората бяха стегнали и богата трапеза. А узунджовските баби подариха на момиченцето дарове. Подаръчета получиха и всички 13 бебета, родени през миналата година в с. Узунджово. Последното детенце в селото се е появило на бял свят на 25 декември и затова се казва Христос.

С празничен Бабинденски ритуал се отчетоха и в Димитровградското село Добрич. Организатор на ритуалното отбелязване на деня там е читалище“ Пробуда“. Домакин на събитието беше кметската кръчма, където масата беше „изпъната“ и подредена още преди обяд. Ритуалът- изпълнен в дома на бебето Виктория Колева. На 8-годишното момиченце бабите занесоха подарък -олекотено юрганче, а баба Бонка Добрев, на която ритуално измиха ръцете, зарадва момата с кукла.

 

М. Манолова

 

 
 

...8-месечната Яна пък ги посрещна с баба си в двора на дома, а майка й Диляна подля вода на местната акушерка, за да си измие ритуално ръцете
бабите не отказах и почерпка и с домашна ракийка
празникът продължи и в останалите къщи, където има новородено през изминалата година. Шествието вървеше под звуците на кардеон 
В с. Добрич пък бабите посрещнаха на вратата на дома си родителите на малката Виктория
баба Бонка занеса на момиченцето кукла
и в Добрич богатата софра е неизменна част от празника
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини