От х:

Днес в x:

Бабите от Узунджово „хванаха“ в реката момиченце

 

„Дръж го здраво, бабо, да не го изпуснеш!“. Така бабите от хасковското с. Узунджово подканваха в утрото на 21-ви януари Кера Демирева, Наколинка Ангелова и Димка Тодоров. Трите нагазиха в реката, за да извадят ритуално от нея бебе за здраве на децата, родени през миналата година и за плодовитост в Узунджово.

„Детето е хубаво! Момиче е! Да си живо и здраво чедо!", провикна се баба Кера и вдигна високо над главата си куклата, чрез която узунджовки изпълниха традиционния ритуал на Бабинден.

„Хванатото" дете от реката бабите нарекоха Яна, на името на първото мъниче, при което отидоха на днешния ден. На брега бебето беше подсушено и една от жените преряза пътната връв като символ на раждането и новото начало. Бабите грижовно сложиха и шапчица на главата му „за да е здраво“. После, за да покажат, че са съвременни баби и са в час с модата, вместо традиционното повиване с пелени, бабите използваха памперс за новороденото. "Колкото пръски има в реката, толкова деца да има и в наше село1", провикваха се бабите-акушерки.



Преди да стигне до реката, която пресича Гюл дере и Хан дере, където някога е ставал прочутия узунджовски панаир, сборната формация от фолклорната група към местното читалище „ Цвят-1898“ и пенсионерския клуб“ Пандо Ванчев“, извиха празнично хоро на селския мегдан. После жените в народни носии отидоха в местната здравна служба, за да почетат и заберат тържествено акушерката Донка Димитрова. Тя ги посрещна и почерпи с блага ракия, пита и бонбони. Според традицията, бабите се накачиха на китна каручка, водена от магаренце. Върволицата пое през селото под звуците на акордеон и песните на гласовитите жени.



В първата къща, където шествието мина, още на вратата бабите посрещна 6-месечната Яна, носена на ръце от баба си, на която е кръстена Яна Петкова. В двора майката на момиченцето Диляна подсипа вода, за да измият ръцете си бабите. Хората бяха стегнали и богата трапеза. А узунджовските баби подариха на момиченцето дарове. Подаръчета получиха и всички 13 бебета, родени през миналата година в с. Узунджово. Последното детенце в селото се е появило на бял свят на 25 декември и затова се казва Христос.

С празничен Бабинденски ритуал се отчетоха и в Димитровградското село Добрич. Организатор на ритуалното отбелязване на деня там е читалище“ Пробуда“. Домакин на събитието беше кметската кръчма, където масата беше „изпъната“ и подредена още преди обяд. Ритуалът- изпълнен в дома на бебето Виктория Колева. На 8-годишното момиченце бабите занесоха подарък -олекотено юрганче, а баба Бонка Добрев, на която ритуално измиха ръцете, зарадва момата с кукла.

 

М. Манолова

 

 
 

...8-месечната Яна пък ги посрещна с баба си в двора на дома, а майка й Диляна подля вода на местната акушерка, за да си измие ритуално ръцете
бабите не отказах и почерпка и с домашна ракийка
празникът продължи и в останалите къщи, където има новородено през изминалата година. Шествието вървеше под звуците на кардеон 
В с. Добрич пък бабите посрещнаха на вратата на дома си родителите на малката Виктория
баба Бонка занеса на момиченцето кукла
и в Добрич богатата софра е неизменна част от празника
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини