От х:

Днес в x:

21 °C

Дървото стана конкуренция на мебелните магазини

Бъдещите мебелисти под зоркия поглед на регионалния шеф на просветата Иван Панайотов и замобластния Николай Нанев

Гимназията по дървообработване и строителство се превърна в реален конкурент на мебелните магазини, след като днес откри нов кабинет за компютърно проектиране и дизайн на мебели и обзавеждане за бита. Така един клиент не само може да си заръча изработката на желана мебел, но и цялостно обзавеждане с холова гарнитура, готова кухня, спалня и прочие. Клиентът ще може да види цветен графичен вариант на жилището си, преди да одобри новото обзавеждане. Тази услуга се представя от всички големи мебелни магазини, къде по-добра, къде не толкова. Цените в училището обаче са преференциални, макар че и там вече са регистрирани по ДДС, което неизбежно води до някакво оскъпяване. Не и за фирми обаче. 

Със собствени средства ПГДС „Цар Иван Асен втори“ е закупил 28 нови плазмени монитори и най-важното- нова версия на продукта Auto CAD F-Utils Pro 7. С него се оборудват паралелките по проектиране на мебели и архитектура и строителство. Пести огромно количество време, както при проектиране на мебелите, така и при изготвяне на архитектурна скица и останалите технически чертежи. Досега се е чертаело на ръка, което е както трудоемко, така и предполагащо допускане на грешки. Дори и да има такива, сега те се коригират в компютърния проект и после просто се разпечатват. 

В тази връзка лъсна и поредния куриоз в българското образование. Бъдещите архитекти и мебелисти се обучават с модерни методи, но държавния изпит за придобиване на трета професионална степен се прави още....с молив и картон. В резултат, миналата година двама пълни отличници на училището са получили двойки на държавния изпит, не скри огорчението си учителката по архитектура арх. Мария Нешева. „Дори и за мен ще е трудно в рамките на три дни да разчертая на ръка пълната техническа документация на една сграда. Още повече, че навсякъде в чужбина тази технология вече е заменена с компютърно проектиране“ обясни архитекта. Присъстващите фоторепортери пък дадоха друг пример-“все едно да ни изпитват на снимане с лентов фотоапарат и после на проявяване на негатива“. В ерата на цифровизацията, тази технология отдавна е излязла от употреба и доста съвременни фотографи дори не знаят как се проявява снимка. Което не ги прави по-лоши фотографи. 

Именно за да са в крак с европейските тенденции, гимназията модернизира двете си най-знакови специалности. Това ще помогне и на възпитаниците ни да презентират и продават продукта си, когато дойде време да печелят от наученото в гиманзията, показаха грижа за реализацията на учениците си от Дървото.

Г.Христов

Депутатско присъствие вкуси от питата и солта
Нагледна демонстрация за Иван Петров
Архитект Нешева обучава възпитаниците си по модерен начин, но за съжаление ги изпитват по старому
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини