От х:

Днес в x:

11 °C

Хората на Кунева: „Зеленото“ не оскъпява тока ако има стратегия

Друми Друмев/вдясно/ смята че цената на тока може да се намали. Иван Стамболов/2-я вляво/ пък обяви референдума за саботаж

Зелената енергия не оскъпява тока, както гласи един от митовете на управляващите. Оскъпява го липсата на адекватна стратегия, която да намали инвестиционната тежест, а оттам и крайните сметки на електроенергията за потребителите, смята Друми Друмев, експерт в „ Движение България за гражданите“. Днес тежката артилерия на партията започна поредицата от кръгли маси в областните градове в страната, за разясняване на основните проблеми на България в момента. Хасково бе пръв.

Зелената енергия може да не струва нищо ако се възползваме от вече сключените си договори, продължи Друмев. България има параф за продажба на емисии въглероден двуокис със страни като Австрия, Швейцария, Япония и др. Високоразвитите държави отделят повече емисии въглероден двуокис, но протокола от Киото им въвежда квоти. Страни като България, които отделят по-малко емисии от разрешеното им, могат да продават остатъка от квотите си на индустриалните държави. Ако парите от тези продажби се влеят в бюджета, зелената енергия ще излезе почти на нула, направиха сметките експертите на Кунева. И посочиха, че едва ли Германия ще се натоварва с по-скъпа и нерентабилна енергия, след като 40 % от електроенергията им е от възобновяеми енергийни източници.

Европейският съюз и европейският пазар крият по-голям ресурс за България от всеки друг, дори и китайския, заяви пък финансовия експерт Бисер Манолов . Той говори и за бюджета на страната за 2013-та година. Категоричното му мнение е, че финансовата рамка е неизпълнима и най-късно през април ще се наложи корекция.

ПП„Движение България на гражданите“ демонстрира краен негативизъм към референдума за Белене на 27.01 и призова към бойкотирането му. По думите на един от лидерите на партията, Иван Стамболов, Референдумът е планиран саботаж на предстоящите парламентарни избори. Каквото и решение да се вземе от допитването до народа, то няма задължителен характер и спокойно може да бъде пренебрегнато от НС. Това ще обезвери хората, ще намали избирателната им активност за парламентарния вот, а при ниска активност става по-лесно пазаруването на гласове, категоричен е Стамболов.

Г. Христов

България за гражданите събра хасковския бизнес на кръгла маса
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини