От х:

Днес в x:

Софиянец започна война с глад срещу митница Свиленград

38-годишният софийски предприемач Стефан Чолаков обяви гладна стачка на митница Свиленград срещу безобразията вършени там, а и на другите български митници. За да докаже тезата си, Чолаков спретнал постановка, целяща да илюстрира неработоспособната митническа система в родината. Сценарият се изпълнил буквално. 

На 22-ри декември Стефан Чолаков натоварил 310 кг орехови ядки на буса си и се отправил към Турция. На ГКПП Капитан Андреево декларирал устно, че превозва ядки и по думите му това било повече от достатъчно за българският митничар да го пропусне без повече обяснения. В турско обаче комшиите го връщат понеже колата била на друг човек, а Стефан пътувал без пълномощно. Чолаков завъртял обратно към България. Митничарите обаче се забавили толкова с проверката, че софиянецът подал сигнал до централата на Агенция Митници, за лошото обслужване. В същото време дошъл митничар и след кратка проверка пропуснал без проблем буса. Търговецът си тръгнал, но по средата на пункта го спрял началника на митническата смяна и го върнал обратно. Последвал натиск към Чолаков да опровергае сигналът си за лошото обслужване или стоката и колата му щели да бъдат конфискувани. Потърпевшият понечил да се оплаче на гранична полиция, но от там не приели сигнала му. Понечил да пусне жалба до митницата за осъществявана репресия, но му заявили, че жалби се приемат само след резолюция от началник смяната. Накрая Стефан се отрекъл от сигнала си. Стоката му обаче била разтоварена и задържана. Софиянецът поискал акт за митническо нарушение, но такъв не му бил издаден до днес, 17-ти януари, близо месец след евентуалното нарушение. По случайност или не, това става след близо 3-дневната гладна стачка, която Чолаков предприема от вторник насам, като протест срещу действията на митницата. Мъжът спи в колата си, не приема никаква храна и отказва да напуска пункта. Не прекратява стачката дори и след акта. В него между другото половината количество ядки е признато за законно, а 160 килограма са определени за контрабанден внос.

 „Знаех че ще стане така. Кой нормален човек ще тръгне за чужда държава с чужда кола без пълномощно? Организирах го за да покажа как работи българската митницата“ заяви Чолаков. Надява се акцията да промени начинът на работа в митниците - „От 91-ва се занимавам с бизнес и съм се нагледал на много неща“.

От митница Свиленград отрекоха всякакви намеци за натиск и репресии срещу търговеца. Признаха, че са извършили проверка по обвиненията на Чолаков и това забавило издаването на акта. „Нещата са прости. Става дума за внос от трета страна/извън ЕС Б.А./, който подлежи на обмитяване. Гражданинът е декларирал само 150 килограма. При щателната проверка са открити още 160 кг. Това е нерегламентиран внос“ коментира началникът на митница Свиленград Тодор Караиванов. По закона за митниците, в такъв случай се налага глоба от 100 до 200 % върху стойността на този внос, в случая 160 кг орехови ядки. 

Според Караиванов това е пореден опит да се окаже натиск върху Свиленградската митница. „За миналата година имаме констатирани 3000 митнически нарушения. След тях сме имали заплахи за физическа саморазправа с митничари, заплаха за разправа със семействата на митничари. Такъв досега подход не сме имали“ каза Караиванов. Призна обаче, че опитът на Чолаков донякъде успял. На изход, стоката е трябвало да бъде проверена, изследвана и сертифицирана, а такова нещо не се е случило. Но на вход се е действало професионално. Според Караиванов засичането на контрабандата и подаването на сигнала срещу митницата е обикновено съвпадение, и едното няма връзка с другото.

Г. Христов

Чолаков спи в колата, но не напуска митницата
Контрабандните орехи
Тодор Караиванов смята това за поредния опит за натиск срещу поверената му митница
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини