От х:

Днес в x:

Държавно вето за още 6 територии с разнообразни растения

Няколко територии са запазени за Триразделнолистен ериолобус

Министър Нона Караджова подписа заповеди за обявяване на нови 11 защитени местности с обща площ 1268,983 дка. На тях има растителни видове защитени от закона за биологичното разнообразие. 6 от тези територии са на територията на РИОСВ Хасково, която обхваща територията на Хасково и Кърджали. Това са:

Защитена местност „Находище на Триразделнолистен ериолобус-Ливадите” с цел опазване на растителен вид Триразделнолистен ериолобус и неговото местообитание в землището на село Белополяне, община Ивайловград, област Хасково.

Защитена местност „Находище на Провански салеп-село Априлци” с цел опазване на растителен вид Провански салеп и неговото местообитание в землището на село Априлци, община Кирково, област Кърджали.

Защитена местност „Находище на Наделенолистно великденче” с цел опазване на растителен вид Наделенолистно великденче и неговото местообитание в землището на село Щит, община Свиленград, област Хасково.

Защитена местност „Находище на Триразделнолистен ериолобус-Даневата чешма” с цел опазване на растителен вид Триразделнолистен ериолобус и неговото местообитание в землището на село Белополяне, община Ивайловград, област Хасково.

Защитена местност „Находище на Жлезист лопен” с цел опазване на растителен вид Жлезист лопен и неговото местообитание в землището на село Браница, община Харманли, област Хасково.

Защитена местност „Находище на Родопски лопен” с цел опазване на растителен вид Родопски лопен и неговото местообитание в землището на село Горно Юруци, община Крумовград, област Кърджали.

Статутът на тези местности е като на териториите от план „Натура 2000“. Цари абсолютно забранителен режим за всякакви инвестиционни инициативи, които могат да доведат до увреждане и унищожаване на редките видове. Забранени са дори и селскостопански мероприятия, които могат да навредят на местообитанията. В случая става дума за държавни и общински земи. Дори и да бяха частни обаче, държавата е в правомощията си да наложи тези забранителни режими. Собственикът получава обезщетение.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини