От х:

Днес в x:

Длъжници сме на общината с 6 млн. лв.

Хасковлии дължат на общинската хазна близо 6,2 млн. лв. По-голямата част от дълга е на физически лица. Просрочието е за 5, 3 млн.лв. Останалата неиздължена сума е от три предприятия. Най-големият длъжник с над 730 000 лв. е "Хасково БТ". Натрупаната сума от неплатени такси и данъци на „Мануела" е за близо 370 000 лв, а с дълг от 163 000 лв. „виси“ "Златна Тракия". Данните оповести на брифинг днес директорът на дирекция "Общински приходи" Димо Маринов.

Въпреки борчлиите, той отчете, че като цяло 2012-та година е сравнително добра като събираемост. В касата на общината са влезли близо 14, 2 млн.лв. Сумата е с над  700 000 лв. повече от планираното. Ръст спрямо предходната година се отразява в постъпленията от данъка за недвижими имоти и МПС. Спад обаче има в подадените патентни декларации. През 2012-та година те са със 155 по-малко. Патента е пряко свързан с най-дребния бизнес и по-малкото документи, депозирани по този налог означава, че толкова са и закритите малки фирми през изтеклата година, отбеляза Димо Маринов.

В ръководеното от него ведомство вече са готови с данъците за 2013-та година за моторните превозни средства.  Налозите ще могат да се плащат месец преди официално обявената дата -1-ви март. В Хасково стартът на плащанията ще бъде даден още от 20 януари.

Нововъведение в дирекцията е, че от тази година там имат постерминал и вече местните данъци и такси ще могат да се плащат и чрез кредитни или дебитни карти.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини