От х:

Днес в x:

Платили сме 2.4 млн. такса смет по високата тарифа

Димо Маринов

2 милиона 384 хиляди лева са постъпленията в общинската данъчна служба от такса смет за времето на кампанията - от средата на март до 30 април. Това съобщи днес шефът на дирекцията Димо Маринов. Налозите са плащани на базата на абсолютните стойности на данъка от миналата година, уточни той. Причина за това е продължаващият съдебен спор, в който кметът Иванов оспорва намалената от ОбС наполовина такса смет. Магистратите са назначили екпертиза, която обаче все още не е започнала.

Общо 4 621 000 лева са постъпленията в местната хазна – данък сгради, за МПС, за придобиване. Това е 34 процента от задачата за годината, много добър резултат, похвали се Димо Маринов. За справка той посочи изпълнението през изминалите години – 34 % за 2009-а и 35 % за 2010-а за същия период, до края на април.

В този срок гражданите ползват 5 процента отстъпка.

Димо Маринов съжали, че при обсъждането на такса смет в общинския съвет не са го изслушали. Той посочи и редица противоречия в решението за новата такса смет. „Например за 5-та зона е определена такса от 1 промил. След това пък са изброени вилните зони, включително „Куба“, която обаче също е 5-та зона, но с друг размер на налога – 0.5 промила. Ако събирам по-ниската такса, Сметната палата ще ме погне, че ощетявам общинския бюджет. Ако пък облагаме с по-високата, ще ни погнат гражданите. Никой, включително и аз, не иска да плаща повече. Както и да постъпя, ще съм все виновен“, допълни Маринов.

Шефът на данъчното коментира и хипотезата намалена такса смет, ако съдът се произнесе в полза на ОбС. „Тази година аз внесох 200 лева местни данъци. Ако съдът намали размера на налога, излиза, че ще дължа 100 лева. Другите 100 лева ще се водят „надвнесени“. Практиката ми показва, че едва 6-7 на сто от хората си искат надвнесеното обратно, защото вече са прежалили тези пари. Това означава, че следващият кмет, който и да е той, ще се озове в много неприятна ситуация догодина. Аз например не трябва да плащам нищо“, обясни Маринов.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини