От х:

Днес в x:

5 градини и 1 училище заразени с варицела

В градинска възраст варицелата се прекарва най-лесно, успокояват медици

5 детски градини и едно основно училище в Хасково са със случаи на Варицела, информират от регионалната здравна инспекция. Засегнати са и детски заведения в Харманли. Епидемиолозите уточняват броя на засегнатите деца. 

В Хасково потърпевши са детска градина №1, новооткритата „Ежко Бежко“ и ОДЗ-та № 15, 16 и 20. От днес има констатирани случаи и в ОУ „Иван Рилски“. 

На засегнатите заведения е предписано да не приемат неболедували деца и да се вземат всички мерки за изолиране на контактните. Лекари съветват настойчиво, деца които наскоро са прекарали простудно или друго инфекциозно заболяване, да бъдат изтегляни от градините, тъй като са с неукрепнал имунитет. Самата варицела пък тотално срива имунитета и именно в периода след нея, организмът е най-податлив на други заболявания. 

Варицела е въздушно капкова инфекция със 100 % контагиозен индекс/измерващ степента на заразяемост/. На практика това означава че при контакт между болно и здраво дете, здравото винаги се разболява. Инкубационният период е до 21 дни. В тези три седмици, носителят на вируса е заразен, дори и да не боледува. Случаите на варицела ескалират от началото на годината. Само за миналата седмица са регистрирани 28 болни. 

Като цяло този тип шарка се изкарва леко от децата, а обривите не оставят следи. Преболедувалите пък получават пожизнен имунитет. Малко по-сложно е при възрастните, които могат да получат усложнения като Херпес зостер-болезнен обрив в определен участък на тялото.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини