От х:

Днес в x:

Малчугани от Хасково видяха петната по слънцето

Ръководителят Йоанна Кокотанекова до малчуганите

Малчугани от детска градина „Зорница“ в Хасково видяха слънцето през телескоп. През уреда те забелязаха, че по него има малки тъмни петна. Тази възможност им бе предоставена от астрономическа обсерватория към Младежкия център по случай днешния Ден на Земята. Ръководителят на школата Йоанна Кокотанекова подробно даваше наставления на децата, които с нетърпение чакаха на опашка, за да зърнат слънцето през телескопа. „Видях слънцето, има едни тъмни точки по него, много е хубаво“, разказа впечатленията си малката Виктория Иванова. „Това всъщност са слънчеви петна, характерни за областите с по-ниска температура“, обясни Кокотанекова.

В желанието си да наблюдават огненото тяло, малчуганите се подреждаха в колонка, за да могат да го видят пак и пак. Те раздадоха и листовки на минувачи с мотото „Земята е нашия дом, нека се грижим за бъде чиста...“. „Ненужните предмети стават боклук само когато са смесени, ако са разделени, могат да се използват от други или да се рециклират. Нека отделим малко внимание и време, за да сортираме отпадъците“, се призовава в листовките.

Малко преди това астрономът Йоанна Кокотанекова им изнесе лекция на тема „Земята – оазис в космоса“. Тя надълго и широко им разказа за планетите и слънчевата система, а така също и за значимостта от опазване на земята. Децата също се включваха активно с изчерпателни отговори. Освен това те бяха единодушни, че ще се включат в чистенето на 26 април.

Анета Кутелова

Лекцията

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини