От х:

Днес в x:

Носят книги на тийнейджърите бежанци

Литература на арабски език ще получат в края на месеца тинейджърите от 14 до 18 годишна възраст, които са настанени в бежанските лагери в Свиленградското село Пъстрогор и край Любимец.

Акцията по събирането на книгите е инициирана от хасковската Агенция за европейска интеграция. Преди по-малко от месец, при съвместна работа с клуб "Юнеско", Агенцията е занесла на децата от Сирия 3 вида книжки с поучителни народни приказки на роден език.

Идеята за помощта към бежанците се е зародила в края на декември, по време на среща на мрежата от България на фондация "Анна Линд" в Разлог, в която членува и Агенцията за европейска интеграция.

В момента в партньорство със сдружение "Алианс за регионални и граждански инициативи", което има филиал и в Хасково, върви и акция за набиране на най-необходимите ежедневни вещи. За бежанците в двата лагера се събират дрехи, одеала, обувки и посуда, които ще бъдат предоставени в края на януари. От Агенцията са готови да осигурят дежурства за приемане на даренията.

Ще продължим да помагаме в бежанските центрове, не само заради нуждите, които имат чужденците настанени там, но и за да сме в полза на самите държавни служители, които работят в тези лагери. Удивени сме от добрата им работа и топлото отношение, което имат към тези хора, които са напуснали страните си по една или друга причина и търсят закрила поради страх за живота си, коментира Розалина Гьобеклиева от Агенцията за европейска интеграция в Хасково.

 Хората в лагерите имат целогодишна нужда от одеяла, дрехи (мъжки, дамски и детски - както зимни, така и летни), обувки, играчки, книжки и други материали за децата. Умоляват се тези, които имат желание и възможност да се включат, да предадат събраното лично или да го изпратят на адрес:

 - гр. Хасково -„Агенция за Европейска Интеграция", бул. Съединение 10, офис 1

тел. 038/62 0054, моб. 0888 964 141, е-mail: eia.bulgaria@gmail.com

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини