От х:

Днес в x:

Хасково №1 в България по орално здраве на децата

Д-р Жекова преглежда ученичка от "Христо Смирненски" с вече поставени силанти

Хасково изненадващо се оказа на първо място в страната по орално здраве на децата до 5 годишна възраст. Цели 44.33 % от хасковлийчетата нямат нито един кариес. Средните стойности за страната са 31.73 %. За София град пък са 9.5%, тоест над 90% от софиянчетата вече имат развалени зъби още преди да навършат 5 годинки. Подобен е и халът в Кюстендил. Само 11 % от децата там са с перфектно орално здраве.

Хасково е сред водещите и по още един показател. Тинейджърите до 18 години имат средно по 2 развалени зъба в устата си. Националната статистика е по 3.05 среден брой развалени зъба в устата. „Това е страхотен атестат за стоматолозите в Хасково“ похвали ги д-р Виктория Жекова, член на националния координационен съвет на програмата за безплатни силанти на децата. Днес тя бе в Хасково за да проконтролира колко качествено се полага въпросната защита на дъвкателните зъби у децата. Тя нашумя през последните няколко години, защото МЗ я обяви за безплатна за децата от 5 до 9 годишна възраст. Иначе силантът само на един зъб струва от 40 до 80, че и повече лева. За да е ефективна, защитата трябва да обхваща минимум четирите 6-ти зъба у децата.

В края на тазгодишната програма, хасковските стоматолози отчитат 1000 силанизирани детски зъби. Програмата стартира на 1-ви октомври и продължава до 30-ти ноември в кабинетите на 5-ма хасковски стоматолози. На фона на миналата година, броят на децата е забележимо по малък-600 за 2011 срещу около 250 за 2012. Причината е, че обхватът на децата бе намален - безплатни силанти имаше само от 6 до 8 годишна възраст. През ноември бяха отпуснати пари и за 5-годишните, но така и не се намериха средства за 9 годишните деца.

Г. Христов

Пациентите на д-р Милка Колева са силанизирани перфектно, установи д-р Жекова
Виктория Жекова похвали хасковските стоматолози

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини