От х:

Днес в x:

Съдът освободи ексшефа на митницата и още двама, в ареста - един

Четиримата задържани в съда днес. Отдясно наляво: Братан Братанов, Стоян Семенов, Кирил Мараджиев, Стефан Стефанов

Хасковският окръжен съд отказа да постанови постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за бившия шеф на митницата Кирил Мараджиев и му определи мярка „подписка“. Други двама от задържаните четирима за цигарената контрабанда също няма да влязат зад решетките. Магистратите определиха мярка за неотклонение „подписка“ и за Стефан Стефанов от Свиленград, личен шофьор на сочения за бос на канала Туран Йозкалъч. Шофьорът на тира с контрабандните цигари Братан Братанов пък ще е на свобода срещу парична гаранция от 5000 лева. Зад решетките остава единствено софиянецът Стоян Семенов – шеф на спедиторската фирма, организирала транспорта на контрабандата.

Според съдия Анна Петкова в случая изобщо не може да се говори за организирана престъпна група, а за единичен случай на контрабанда, макар и в големи размери. Прокурорът Петър Мидов изтъкна в залата, че антимафиотите са следели Йозкалъч по образувано през 2010 година досъдебно производство, а групата е отговорна за още поне 7-8 случая на нелегален трафик на безакцизни стоки.

Анна Петкова обаче не намери потвърждение в приложените доказателства, че митничарят Кирил Мараджиев е участник в групата. Той не познавал останалите, те него – също. Прокуратурата гради обвинението си срещу него по предположения, изтъкна съдията. Според Мидов митничарят е извършил съвсем формална проверка на тира с цигарите, а прегледът е продължил не повече от 30 секунди. Въпреки че тапата, с която били прикрити кашоните с цигари, била направено изключително небрежно и това се набивало на очи. Освен това имало голяма разлика между реалното тегло на товарния автомобил и вписаното в документите. От това прокуратурата прави извода, че митничарят е бил уведомен предварително за минаващия през границата камион с нелегални цигари. Тук става дума за догадки, а не за доказателства, реши обаче съдията.

За шефа на спедиторската фирма Стоян Семенов магистратите намериха, че е съпричастен към престъплението и го оставиха в ареста. Шофьорът на тира Братан Братанов пък не може да е е знаел какво превозва, заключи съдът. В залата стана ясно, че собственикът на камиона, който го е откарал до околностите на Солун, отказал да го шофира на връщане. Това наложило Семенов да търси друг шофьор и се спрял на Братанов като „стар тираджия“.

За личния шофьор на Туран – Стефан Стефанов съдът също не намери доказателства за съпричастност към контрабандата. Няма данни той да е знаел за престъпната дейност на шефа си, заключи Анна Петкова.

Акцията на ГДБОП и областната дирекция на МВР в Хасково бе обявена на 16 ноември, първоначално бяха задържани осем души. По-късно половината бяха освободени, а за останалите, сред които и бившият шеф на митницата Мараджиев, прокуратурата поиска постоянен арест. Те са обвинени в контрабанда на нелегални цигари за над 3.5 милиона лева, прекарани в България през пункта Капитан Петко войвода.

Днешното решение на окръжния съд може да бъде обжалвано и протестирано пред апелативния в Пловдив.

Тодор Кръшков

Съдията Анна Петкова
Адвокатите на задържаните
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини