От х:

Днес в x:

Масларова: Бюджет 2013-та-постен, но украсен с предизборни черешки

„Постен, но украсен с предизборни черешки“, така коментира проекто-бюджета за следващата година депутатът от БСП Емилия Масларова.

Народният представител от Хасково посочи още, че с предложенията в бюджета “нито на гражданите, нито на бизнеса се дава възможност за глътка въздух“.

При обсъждането на паричната държавна рамка, социалистите ще настояват да се насочи определен ресурс към майките, които получават обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 годишна възраст. Исканeто ще е майчинските да се повишат минимум до 290 лв. Според изчисленията на екипа на бившия социален министър, това ще отежни бюджета с не повече от 10 млн. лева. Прогнозите са на базата на статистиката, според която през 2011-та година осигурените майки, които са получавали това обезщетение са били около 41 000. За тях са изразходвани 119 млн.лв. За 8-те месеца на 2012-та година паричният ресурс е 122 млн.лв. за 36 000 майки.

През 2013-та година се очаква броят на жените, които отглеждат детето си от 1 до 2 години в къщи, да падне под 35 000. При разчет за майчинство от 290 лв., сумата, която ще е необходима е 125млн.лв., посочи Масларова.

Тя подчерта, че социалистите ще настояват в парламента за преразглеждането на политиката в образованието. „Няма държава в света, в която полицията да получава близо два пъти повече пари от образованието."

Друго предложение, което БСП ще направи, е държавата да поеме таксите за детска градина или ясла, при положение, че родителите са безработни. Това можe да стане за определен период от време, докато единият от родителите си намери работа, разясни идеята Емилия Масларова.

По повод дебата за диференцираното заплащане на регионален признак, народният представител бе категорична, че социалистите ще застанат категорично против да се говори за прилагането му на териториален принцип. По този повод тя коментира, че се чуди дали и детските добавки ще трябва да се дават диференцирано след като според статистиката 4 от всеки 10 деца живеят на село.

М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини