От х:

Днес в x:

BG абсурди: Няма кой да прибере едно умряло куче

Кучешкият труп се въргаля втори ден на пътя

Сигнал за премазано куче до бензиностанция Шел до кръговото в „Орфей“ за пореден път скара институциите в Хасково. Оказа се, че няма служба, която е упълномощена или задължена да прибере кучешкия труп, който втори ден се въргаля на пътното платно.

Сигналът пристигна на редакционната поща на Haskovo.net. Ето го, почти без редакторска намеса:

“Здравейте !

Зная, че се налага да говорим на неприятна тема, но е наложително. Обръщам се към вас, защото историята, за която писахте на 05.09.2012, се повтаря отново. (Материалът, озаглавен „Читатели от „Орфей“: Кучешки труп се разлага под терасите ни, можете да видите тук)

Най-вероятно в неделя - 07.10. кучето, което е на снимките, е блъснато от превозно средство и там си е останало. Днес, след няколко опита да обърна внимание на Титан, после на Екопрогрес и две обаждания на тел 112, резултатът е никакъв. Кучето си е все там, до бензиностанция Шел в кв. “Орфей” и чакаме да се развият естествените процеси след такъв край. Моля ви да помогнете, защото явно не ми обръщат внимание - нали не е под техните прозорци и техните деца не минават от там.”

Опитът да помогнем доведе до следните резултати:

Отдел „Екология“ на община Хасково: „Не можем да помогнем. Не влиза в правомощията ни. Не може да го стори и „Титан“, първо защото нямат право, и второ – това не влиза в задълженията им според договора с община Хасково. „Екопрогрес“ също не могат да пипат животински трупове, нямат и предпазни облекла. Това е отговорност на ДВСК.“

Понеже ДВСК вече не съществува, по-скоро сега е отдел „Контрол на храните“ в областната дирекция на агенцията за безопасност на храните, потърсихме техния коментар.

Д-р Георги Атанасов, началник отдел „Опазване на животните и хуманно отношение към тях“: „Не е наша работа да извозваме животински трупове. Това е задължение на общината. Тя трябва да осигури място, където да се съхраняват труповете на умрели животни до пристигането на автомобил, който да ги откара в екарисажа. Освен това общината е задължена да осигури и място, където да пазим задържани от нас живи животни, например такива без ушни марки или пък с нередовни документи. Също нейно задължение са бездомните кучета. Не е работа на агенцията по безопасност на храните да се занимава с животински трупове“.

Бел. а. Това е положението, любезни читателю. Оказва се, че няма институция в държавата, която да се справи с нещо толкова просто като един кучешки труп. Всеки прехвърля топката на другия. (В интерес на истината, не сме се обръщали за коментар към агенцията за ядрена безопасност, защото сметнахме, че отговорът им ще е същият).

Така стоят нещата.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини