От х:

Днес в x:

Проучване: Хасковлии харесват града, мразят ВиК

Дивил Кулев от "Ноема" представя междинните данни от проучването

Две трети от анкетираните граждани на Хасково смятат, че положението в общината като цяло се подобрява. Това сочат междинните резултати от проучването на агенция „Ноема“ във връзка с изработването на Интергиран план за градско възстановяване и развитие. Данните бяха представени от Дивил Кулев, шеф на дирекция „Изследване и анализи“ на агенцията. Той предупреди, че резултатите са междинни, а проучването продължава. Те не са и представителни, но дават някакви насоки, допълни Кулев.

Проучването се извършва чрез хартиени анкетни карти, анкети в интернет и по телефона. Към днешна дата са анкетирани 538 души, като над 300 са дали мнението си онлайн.

6 на сто от анкетираните са на мнение, че положението в общината се влошава, а 18 процента смятат, че не се променя.

Класацията на най-лошите квартали в града очаквано се оглавява от „Република“, следват „Орфей“, „Бадема“, „Каменец“ и „Хисаря“. Последните два, въпреки че са посочени като квартали с най-големи проблеми, не влизат в зоните за въздействие в Интегрирания план. А тези зони са именно районите, в които ще бъде съсредоточено европейското финансиране през следващия програмен период 2013-2020 година. Нещо повече – в кварталите извън трите зони за въздействие няма да има пари от ЕС, там проблемите ще се решават или със собствени средства, или от други донори.

Най-важният проблем, който гражданите на Хасково очакват да бъде решен, е безработицата. Това обаче не е само проблем на вашия град, а на страната като цяло, коментира Дивил Кулев. Анкетираните дават ниска оценка на комуналните услуги в града – ВиК, енергоснабдяване, газоснабдяване.

Всъщност като проблем номер едно на Хасково се очертава ВиК. В различните групи въпроси, свързани с градския живот, остарялата водопроводна и канализационна мрежа е поставена на челно място. Друг проблем пред хасковлии е градският транспорт, жп гарата и автогарата, липсата на газификация.

Добра оценка е дадена на градските паркове, повечето анкетирани намират, че те са достатъчно и добре поддържани. За сметка на това обаче намират, че градинките в междублоковите пространства са в окаян вид. Мнозина изказват неудовлетвореност от липсата на зони за спорт, на достатъчно места за паркиране, на велосипедни алеи.

Сравнително ниска оценка дават анкетираните и на състоянието на здравеопазването в Хасково. Според повечето от тях достъпът до лекар е затруднен, а апаратурата е на ниско ниво.

Според гражданите на Хасково на първо място сред приоритетите е привличането на чужди инвестиции. Повечето от анкетираните не одобряват тегленето на кредити от общината.

Изключително висока оценка са дали хората за доставката на интернет и кабелна телевизия в града. Според фирмата, заела се с изработването на Интегрирания план на Хасково, градът е на много високо ниво по отношение на достъпа и ползването на интернет. За сравнение те посочиха, че в Търговище онлайн анкетата са попълнили едва 6-има души, докато в Хасково те са над 300, при това само досега, тъй като проучването продължава.

Тодор Кръшков

http://www.surveygizmo.com/s3/1031086/5e9bd6c694df

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини