От х:

Днес в x:

Димитровград под газова атака със серен диоксид

Трикратно превишаване на алармения праг за замърсяване на въздуха със серен диоксид отчете този следобед в Димитровград автоматичната измервателна станция на Регионалната еко-инспекция.

В три последователни часа – 14, 15 и 16 часа, замърсяването е било над критичните 500 микрограма на кубичен метър въздух. Най-сериозно е било в три часа. Отчетените тогава стойности са били 876 микрограма. Преди минути пък бе отчетена също висока стойност от 718 микрограма на кубик.

Съгласно инструкциите, РИОСВ Хасково алармира областната управа, Гражданска защита, регионалната здравна инспекция и уведоми населението на засегнатото селище. Издадено е предписание на замърсителите от комплекс “Марица Изток”– Стара Загора и ТЕЦ “Марица 3” АД., да намалят изпусканите количества серен диоксид. Димитровградския ТЕЦ вече е намалил количеството на подаваното гориво за своя цикъл на производство.

На обгасяване със серен диоксид са чувствителни деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания. Препоръчителни предпазни мерки, които следва да се вземат от засегнатото население са – да не напускат жилищните или работните помещения като затворят плътно прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност на открито.

РИОСВ – Хасково продължава да следи посредством системата за реално време качеството на атмосферния въдух в града.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини