От х:

Днес в x:

Съдът пусна от ареста и останалите от цеха за „Узунстън“

Георги Зарчев поздравява тримата с излизането им от ареста. В дъното на залата е една от съпругите

Хасковският окръжен съд днес пусна от ареста и останалите двама задържани от нелегалния цех за цигари в Узунджово. Цехът бе наречен от местни зевзеци „фабрика за Узунстън“, защото произвеждали „Уинстън“ менте. Миналата седмица районните магистрати промениха мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“ за единият от тримата – Стефан Христов заради тежко болната му съпруга. Останалите – Генко Русков и Йордан Лавков обаче бяха оставени зад решетките.

Решението на районния съд бе обжалвано от двамата, а прокуратурата протестира освобождаването на Стефан Христов.

Окръжните магистрати потвърдиха „домашния арест“ за последния, и наложиха същата мярка за останалите двама. Така от задържаните първоначално шестима души при шумно обявената на 11 юли акция на МВР (лично вицепремиерът Цветан Цветанов пристигна в Узунджово, както и главният секретар Калин Георгиев), вече никой не остана зад решетките. Haskovo.net припомня, че трима пловдивчани бяха освободени дни след задържането.

Според адвоката на тримата хасковлии Георги Зарчев арестът на тримата от Узунджово е плод на болни полицейски амбиции. По думите му те са били обикновени пазачи в нелегалната фабрика. Зарчев изтъкна и необорим юридически аргумент, който всъщност бе лансирал и на предишни заседания – че за престъплението, в което са обвинени, се предвижда наказание от 2 до 8 години затвор. А за налагане на най-тежката мярка - „задържане под стража“ предвижданото наказание трябва да е над 10 години.

Освен това тримата имат постоянни адреси, и тримата са семейни. „Няма по-сигурна мярка за неотклонение от съпругата“, разпалено пледира Зарчев.

След съвещание съдът реши да освободи и тримата от ареста. Решението им бе посрещнато с нескрито облекчение от трите съпруги на задържаните, които също бяха в съдебната зала. Така тримата ще дочакат процеса си под домашен арест.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини