От х:

Днес в x:

Луд мерак за майки-професионалистки в Динево

Христина и Пепи бяха бялата лястовичка на промяната

Жените в Динева масово се преквалифицират в професионални майки. Мнозинството от регистрираните в областта 19 семейства които професионално отглеждат дете, са от Динево. Напливът обаче продължава. 7 нови кандидатури са получени в регионална дирекция социално подпомагане, 5 са от Динево, съобщиха на днешният си брифинг социалните. 

Бялата лястовичка на приемната грижа бе 55 годишната Христина Стоянова от Динево, която през 2010-та година осинови 5 годишната тогава Пепи от хасковския дом „Надежда“. След нея върволицата тръгна. 

За разлика от доброволната, професионалната майка обгрижва дете срещу възнаграждение. За което получава общо 507 лв без детските. Отделно, получава непрекъсната грижа и консултация от отдел „Закрила на детето“. 

Формулата е взаимоизгодна. Държавата извежда децата от специализираните институции, в съгласие с националната стратегия в тази насока. Обгрижването в семейство излиза по евтино от издръжката на дете в Дом, а и е по полезно за бъдещото му развитие. За къс период, взетата от Христина Пепи се адаптира към условията в новото си семейство и в детската градина на селото. В същото време професионалната майка, обикновено е отгледала свои деца, знае какво прави и го прави с удоволствие. Получаваните от държавата пари покриват напълно разходите и, което е особено ценно в селата с традиционна липса на поминък. 

Общо 24 семейства в областта са се отдали на приемна грижа, като 6 са доброволните родители. От цифрата са отпаднали две професионални семейства, в Любимец и Тополовград. Те решили направо да осиновят отглежданото от тях дете, което ги предпазва от бъдещи искове на биологичните майки. Характерното за приемната грижа е, че биологичните родители запазват правата си, но от друга страна, след 1-2 години приемните семейства могат да осиновят по изключително улеснена процедура отглежданото от тях дете. 

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини