От х:

Днес в x:

Институциите оставиха над 100 майки на километри от млечна кухня

    Майки от крайния хасковски квартал Орфей ще трябва да изминават километри до центъра в най-големите летни жеги, за да вземат храна за децата си. Причината е, че до момента те са я вземали от млечната кухня от детска градина 16 „Ежко бежко“, която от днес е затворена за ремонт. Градината е била временен вариант, докато бъде ремонтирана гъбката, намираща се в комплекс „Веспрем“.

    От понеделник /18 юни/ над 100 родители от Орфей ще получават храната си от Малкия бизнесцентър в следващите 2,5 месеца, тикайки бебешки колички на около 4 км в най-горещите месеци на годината. В тази връзка днес майки изразиха недоволството си и настояха да се намери подходящо помещение в квартала. Няколко от недоволстващите преговаряха и с представител на общината, но на този етап до разрешаване на проблема не се стигна.

    Пунктът /гъбката/ във „Веспрем“ беше затворен за ремонт в началото на годината с предписание на Областната дирекция по безопасност на храните /ОБДХ/. От общината изготвили проект за ремонт на помещението, но той бил връщан три пъти от агенцията в Хасково. По обясненията на местната администрация заради множество изисквания – изграждане на самостоятелна тоалетна, помещение за преобличане на персонала, комарници. От кметството изразиха възмущението си от тромавата процедура, тъй като според тях би било добре всички изисквания да бъдат заявени наведнъж с цел да не се удължава процедурата по съгласуване. Така от януари досега няма получено разрешение за стартиране на дейностите.

    Днес майките също реагираха остро, правейки сравнение с близките заведения, които също нямат самостоятелни тоалетни. „За цаца и за бира може без тоалетна, а за храната на децата - не“, коментира Александра Найденова. Тя и недоволстващите се заканиха да протестират и в ОБДХ.

    Директорът на агенцията в Хасково д-р Георги Илиев обеща коментар по казуса в понеделник. Очакваме и писмен отговор от Агенцията по храните, до която изпратихме запитване дали предвид извънредните обстоятелства, може временно да се отвори „гъбката“.

    Преди около година пък майките взимаха храна от детска градина 15 „Слънце“, която беше ремонтирана по оперативна програма „Региони в растеж". Според проекта там не може да се извършва търговска дейност, каквато е млечната кухня, обясниха от община Хасково и уточниха, че ситуацията е такава и в други области, в които градините са ремонтирани по проекта. „Заради това от МРРБ ни отказаха да ползваме помещение в градината“, каза пресаташето Диана Иванова, която посрещна протестиращите майки в кметството. Тя подробно им обясни ситуацията и им показа документи от кореспонденцията на общината с ОДБХ и МРРБ. Haskovo.net също изпрати запитване до министерството дали е възможно временно да се предостави помещение в ДГ „Слънце“ при тази извънредна ситуация.

    Днес от кметството отново изпратили писмо до МРРБ с питане дали може да им възстановят част от отпуснатата по програмата сума за ремонт на градината, в замяна на което да се обособи млечна кухня там с цел трайно решаване на проблема.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (15)

    • 1
      Ба
      Баща
      48 -15
      16:11, 15 юни 2018
      Да си сготвят, какво толкова. След като има нужда от ремонт ще се направи. Милиони са пораснали без млечна кухня . Глезотии
      • Ха
        ХАСКОВЛИЯ
        6 -3
        22:39, 15 юни 2018
        С отказа си от Южен поток България направи грешка, да, и това бе в наша полза. Сега Европа ще купува газ от нас “, каза днес Ердоган и прати Борисов в политически нокдаун.

        Такова унижение би коствало поста на всяка публична личност с капка достойнство. Да обявиш на всеослушание, че министър-председателят на България е загърбил националните интереси на своята страна, че и на Европа, за да ти угоди и ти се подмаже е равносилно на това да го обявиш за свои агент. Или за пълен глупак.

        Такава гавра България не помни.

        На такова унижение никой не е подлагал никое българско правителство. Дори когато са подписвали договора в Ньои, българските министри са били гледани с по-малко презрение.
        (бел.ред. Ньойският договор никога не е бил ратифициран! И да е бил, изтече! ИСКАМЕ СИ ЗЕМИТЕ! ВЕДНАГА.)

        Какво значи това тепърва ще се види. Най-вероятно Ердоган бележи края на Борисов. Вече не му е нужен, още по-малко на Русия и САЩ. На българите – съвсем, на тях Борисов само вреди, но и тях никой не ги пита.

        Остава да видим кога ще го махат.

        Васил Василев, 14.06.2018
      • Ге
        Георгиева
        7 0
        14:03, 16 юни 2018
        Правилно, и аз имам дете на 1г., но не вземам редовно храна от преименувания Дусман, защото те готвят за децата ни
        Супа от нахут
        Супа без картоф, морков и фиде
        Това ли е най-здравословното и хранително за децата ни, но нямат контрол, никой не си върши работата - брашняна чорба дават!!!
    • 2
      Го
      Гого от Сусам
      55 -14
      16:22, 15 юни 2018
      Те да сготвят, ама нали трябват да чоплят семки и гледат в телефоните... голяма мъка...
    • 3
      На
      Найденова
      19 -35
      16:41, 15 юни 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ми
        Мила
        37 -11
        17:18, 15 юни 2018
        Вие защо си мислите, че храната, която давате на децата си от млечната кухня е с високо качество? Еднообразна е отново, картофено пюре всеки ден,крем нишесте или грис, супа с брашно и тук там някое парче месо, и основно - отново каша с брашно. Менюто е едно и също за всеки ден от седмицата, всяка седмица. Тоест май си ви мързи :) По-добре поемете по-голяма отговорност за децата си и оставете общината да си вършат работата и да направят ремонтите. А относно времето Ви - да, очевидно сте от тези с кафето и семките.
      • На
        Найденова
        19 -20
        17:24, 15 юни 2018
        Явно според вас, всички майки които взимат детска кухня са мързелани, неможещи да готвят, пушещи по цял ден и чоплещи семки! Адски жалко заключение на жена, по вероятност майка! От такива като вас идват проблемите на обществото, защото когато не ви засяга проблема пряко, освен да плюете друго не знаете! Гледайте си във вашата паничка и ако не можете да помогнете, много моля - не пречете!
    • 4
      Ам
      Аман от многознайки
      24 -33
      16:44, 15 юни 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 5
      До
      Добри
      13 -12
      20:20, 15 юни 2018
      За хората с кучета няма ли да се помисли? Да се направи кухня за домашните любимци!
    • 6
      Мм
      Ммм
      7 -4
      21:04, 15 юни 2018
      Коментар на някоя злобна свекърва
    • 7
      Ма
      Майка
      8 -1
      22:57, 15 юни 2018
      Защо само за храната говорите , 100 майки незнам си кво , а защо не се сетите и за неудобството на всички служители , родители и деца , които се налага да бъдат преместени в другата сграда на Куба и родители също трябва да обикалят целия град и как ще на бутат децата по 50 бройки в група в тая жега , защото видиш ли не са осигурили сграда за нормално пребиваване на персонала и децата , само ядене ви е в главата
    • 8
      Ма
      Майка
      4 0
      23:13, 15 юни 2018
      Ама как никой не се сети да попита къде отиват всички тези деца, които посещават градината и яслата??? Защо кмета и общината не е предоставила сграда , а трябва да се нагъчат при децата в Куба и да станат 40 -50 в група , това нормално ли е
    • 9
      Ма
      МАНГО
      5 -1
      01:18, 16 юни 2018
      Моята баба от детска кухня ме е хранила!
      Явно...
    • 10
      Пр
      принцесата от Монако
      7 -4
      10:06, 16 юни 2018
      Проектът на общината бил връщан 3 пъти - ама вие ставате смешни с тези обяснения!Значи този,който прави проектите не е наясно ,какви трябва да са ВСИЧКИ изисквания!Общината не е ли била наясно,че ще се получи такъв проблем!НО като знаем ,че сегашните шефове на дирекции бяха връщани 4 ЧЕТИРИ пъти,докато "СПЕЧЕЛЯТ" не се учудваме!И още,още такива проблеми ще се появяват!!!!
    • 11
      Пр
      Принцън на Сусам
      6 -1
      20:03, 16 юни 2018
      За Ваше сведение, г-жо, въпросната "гъбка" е функционирала като лятно кафене без тоалетна и всички онези изисквания на БАБХ, които те решават да предявят в един момент. Това обяснява ли Ви ситуацията???
    Последни новини