От х:

Днес в x:

Може ли да има кръгово на две нива до пазара в Хасково?

За шофьор, който не е от Хасково, кръстовището до пазара е сериозно изпитание. А когато светофарът не работи, дори само за час, тук настъпва истинска веселба

Построяване на кръгово на едно или две нива на едно от най-натоварените кръстовища в Хасково – до зеленчуковия пазар, бе едно от предложенията при обсъждането на интегрирания план за развитие на града през тази седмица. Идеята бе една от трите, лансирани на дискусията от Драгомир Колев – инженер по геодезия и кадастър. Останалите две негови предложения бяха – подмяна на дърветата край реката и построяване на два нови моста – единият до Четвърти стопански двор, другият в Източна индустриална зона.

Предложението за кръгово, както и за тополите край реката, няма как да залегнат в интегрирания план, обясниха му от фирмата „Вамос и партньори“, която ще изработва плана.

Според инструкциите на министерството на регионалното развитие, което пък се съобразява с указанията на Брюксел, всеки град трябва да посочи само три „зони за въздействие“, или по-просто казано – три района, в които да се съсредоточат парите от ЕС през следващия програмен период – 2013 - 2020 година. Те трябва едновременно да са обособени като отделни зони и да са свързани помежду си.

Типовете зони са три, най-общо казано - жилищни, индустриални и административни. Може да се определят две жилищни и една индустриална, или пък друга комбинация от трите типа, но общият им брой остава три. Такива са условията от Брюксел. След одобряването на интегрирания план, включващ трите избрани зони, общините няма да се състезават помежду си за финансирането, то ще е пряко за всеки град.

Кръстовището до пазара не влиза в проектираните три зони в плана. Те ще включват Източна индустриална зона, квартал „Изток“, с част от болницата (така наречения хирургичен блок), централната част на града, включително терените на министерството на отбраната, части от „Орфей“, „Куба“ 1 и 2, Кенана. Това представлява една широка ивица, която минава през целия град – от единия край до другия.

Но кръгово на кръстовището до пазара няма да има не само поради тази причина.

„Такова кръстовище там можеше да се изгради преди десет години. Вече не може. Не и без да се съборят двата магазина на моста, както и високата сграда на ъгъла между булевардите „България“ и „Съединение“. Това обясни общинският съветник Антон Иванов, който също присъстваше при обсъждането на интегрирания план. „Причината е, че Хасково няма действащ общ устройствен план. Съществена част от него е така наречената генерална транспортно-комуникационна схема, която определя основните пътни артерии в града и перспективите за развитие на комуникациите“, допълни той.

„Общ устройствен план не може да няма. Друг въпрос е, че не се спазва“, репликира арх. Жана Стойчева от „Вамос и партньори“. Тя допълни, че е чела Стратегията за развитие на Хасково от 2007 година. В нея основен акцент бил тъкмо изработването на общ устройствен план. Била много изненадана, че нищо не било направено по въпроса в следващите години.

„Аз мога да ви обясня защо, но това е друга тема“, отвърна Антон Иванов.

А причината да не се изработва общ устройствен план в Хасково е, че той слага край на безразборното строителство, на далаверите с разрешителни, най-общо казано – слага ред. При действащ общ устройствен план не може един парк да осъмне с променен статут и в него да се построи къща.

Типичен пример е градинката на ул. „Св.св. Кирил и Методий“, до читалището, където има план за строеж. Куриозното в случая е, че там преди половин век е имало сграда, отчуждена от собствениците именно за парк. Когато през 90-те те поискали да им се възстанови имота, съдът отказва с мотива, че там по план има градинка, а по закон в парк не може да се строи нищо. Няколко години по-късно се оказва, че може. Haskovo.net имаше публикация за този парк миналата година, когато съкварталците бяха изненадани от разлепена обява за инвестиционното намерение да се строи в парка. С всичките необходими разрешителни от общината. Тоест там ще има законен строеж. И то по всички правила на тоталната липса на правила.

При наличие на общ устройствен план това няма как да се случи. При него има правила. С всичката условност на това понятие, когато става дума за България.

А хаотичното застрояване в Хасково вече дава резултати – задръствания по централните улични артерии, липса на места за паркиране, безумни забрани за спиране. Защото каква е логиката да се забрани спирането точно пред аптека или поликлиника? „Така се отпушва движението“, отговарят от общинската администрация. Ами като се отпушва движението, защо точно пред Първа поликлиника има пиаца за таксита? Или те не затапват движението?

Какво, ако не „хранилка“ за катаджии и събиране на пари от глоби е забраната за спиране пред нощната аптека до автогарата?

Така че кръгово на две нива на кръстовището до пазара няма да има. Няма да има дори на едно ниво. Ще си остане така, и дори ще става още по-лошо с увеличаването на броя на автомобилите, които вече надхвърлят 60 000.

„Целта на интегрирания план не е да реши транспортните проблеми, нито да определя стратегията за развитие на града. Тези неща не могат да се решат на ниво интегриран план“, обясни Жана Стойчева.

„Въпреки това при изработването му е добре да се съобразите с липсата както на общ устройствен план, така и на генерална транспортна схема. Защото иначе няма да решите много наболели проблеми, а е възможно да ги задълбочите и да ги превърнете в съвсем нерешими в бъдеще“, препоръча Антон Иванов.

„Прав сте. Ще се опитаме да се съобразим“, отвърна Жана Стойчева.

Приемането на интегриран план за градско развитие е задължително условие за финансиране от ЕС. Градове без такъв план ще бъдат лишени от европейски пари през следващите 7 години.

Хасково навярно ще успее да хване влака. Но това няма да реши стратегическите въпроси на градоустройството, които днес се ограничават до хабене на нерви в задръстванията, но утре ще ескалират до по-сериозни проблеми. А разрешаването им може да се окаже вече невъзможно. Точно както вече е невъзможно кръгово на кръстовището до пазара.

Тодор Кръшков

Драгомир Колев, инженер по геодезия и кадастър
Арх. Жана Стойчева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини