От х:

Днес в x:

Имаме нужда от Музей на глупостта

Не е за вярване, нали? Но е факт. Снимката е архивна, на всичкото отгоре е от хасковско - по пътя за Въгларово

Скандалът на седмицата – претенцията на „Атомстройекспорт” към България за 1 милиард евро. Нашите реагираха като ужилени, има си хас, става въпрос за един милиард евро!

Борисов разлютен: Знае ли Путин?

Делян Добрев: Имаме план Б, даже план В.

Аз пък бях впечатлен от деловото изявление на руската страна. Ето го, по цитати в българската преса:

"Росатом" намира за странни изявленията на представители на българското правителство, че няма да се плати готовото оборудване за АЕЦ "Белене", каза зам. генералният директор на "Росатом" Кирил Комаров, цитиран от РИА "Новости". "Росатом" е собственик на "Атомстройекспорт". Комаров твърди, че компанията има договори с България за изработване на оборудването за АЕЦ "Белене", по-голямата част от което вече е готово. Той недоумява защо клиентът отказва да плати поръчката. Комаров подчерта, че българската страна не ги е уведомила и до момента, че трябва да спрат да произвеждат оборудването. "Работа на България е да реши дали ще строи АЕЦ "Белене", както и какво ще прави с поръчаното оборудване. Може да го сложи в музей, може да го използва в АЕЦ "Козлодуй".

Впечатлиха ме две неща. Първо: наистина ли не сме уведомили руснаците, че разваляме договора и се отказваме от поръчката? Ако сме го направили, какво по-лесно от това да покажем писмото и да им натрием носа: Братушки, ето от коя дата ви уведомяваме, че не желаем вашата стока. Претенции за неустойки може да имате, но един милиард евро, да прощавате, е просто нахалство.

Кратко и ясно.

Възможно ли е да сме сторили подобна глупост – да не ги уведомим за прекратяването на договора?

Който е имал нещастието да живее в последните 20 години в България ще признае, че съвсем не е невъзможно. Ние сме в състояние да катастрофираме в нищото, да се удавим на плиткото, да подпалим Балкана заради едно барбекю.

Подозренията ми се засилват от факта, че никой не извади този лист хартия и не каза: Ето писмото, с което прекратяваме контрактите. Нямат основания за такива претенции.

Вместо това говорим за план Б, В, С и прочие. Или пък търсим батюшката Путин да ни спасява.

Другото, което ме впечатли, е съветът да си сложим оборудването за реактора в музей.

Повечето руски идеи за България са били катастрофални за страната ни, но тази си я бива.

Музей на глупостта.

Навярно трябва да е огромен, за да събере поне основните артефакти.

Още на входа например трябва да бъде поставен договорът за присъединяване към ЕС. В него има толкова малоумно поети задължения, че просто не е за вярване, че се е намерила българска ръка да сложи подписа си под подобен контракт.

Примерите са много. Сред най-драстичните е размерът на субсидиите за земеделците. Българският фермер получава няколко пъти по-малко европари от колегите си във Франция, Германия, Гърция. Тоест бай Иван от село Долно Нанагорнище, приспособил полурухналия си обор за ферма, трябва с мизерните си субсидии да я преустрои в съответствие с изискванията на ЕС и да заприлича на стопанството край Рейн. И после продукцията му, субсидирана с тройно и четворно по-малки суми, да излезе на свободния пазар и да се конкурира с европейските ферми. Но гол тумбак чифте пищови.

А според здравия разум би следвало точно по-бедните да получават по-големи субсидии, за да успеят да достигнат нивото на напредналите. Много елементарен, но ефективен принцип, нарича се солидарност.

Или задължението да изравним нивата на акцизите за горивата със средноевропейските. При положение, че е едва ли е бил тайна за политиците фактът, че доходите в България са 10-15 пъти по-ниски от средноевропейските.

И в резултат от тази велика глупост я докарахме дотам, че ако един нормален европеец бъде принуден да живее в България с българските доходи, ще реши че е попаднал в ада и ще се обеси на втората седмица.

Друга велика глупост – при договарянето на еврофондовете, за култура не е предвидено нито едно евро. Това призна наскоро просветният министър. Нито едно.

Една от най-старите култури в Европа е обречена да изчезне завинаги под асфалта на магистралите и това не впечатлява никого. Нацията се топи, изпростява и изчезва, но това не трогва никого.

Ако погледнем по-задълбочено на нещата, подобен договор не е в интерес и на самата Европа. Защото България не само си остана, но и затвърди позицията си на лидер по корупция и престъпност. И в това няма нищо чудно. Обричайки я на мизерия, ЕС на практика короняса България като генератор на престъпност, на износ на неграмотни цигани, които се присламчват към европейските социални системи. Последният случай, отпреди дни, е с ромското семейство в Лондон, което отказва да се върне в България. И защо да се връща, тук вече не остана почти нищо за крадене. А трябва да се яде. Преди да се сърдят на българските власти, английските джентълмени да се сърдят на себе си.

Примерите са много и вероятно всеки би могъл да добави по нещо към списъка. А Музеят на глупостта би се разраснал до чудовищни размери и нищо чудно да достигне до площ от 111 000 кв.км.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини