От х:

Днес в x:

В АГО върнаха родилка от отвъдното

Поредния спасен живот започва в АГО

След 7-часова животоспасяваща операция лекарите от хасковското АГО върнаха от оня свят 26-годишна родилка и успешно изродиха бебето и. След седмица между живота и смъртта, днес Мария предстои да бъде изписана от Родилното и да се прибере с 5-тото си дете в къщи. Щастливата развръзка дойде след кошмарно начало преди 13 дни. 

Тогава в АГО приема за раждане майката на вече 4 деца, 26 годишната Мария. Жената трябва да ражда със секцио по медицинско предписание. Куриозното е, че и 4-те предишни деца на жената са все родени със секцио. Въпреки многократните предупреждения на лекарите, че всяко следващо раждане може да предизвика животозастрашаваща ситуация, Мария не се спира. И неизбежното се случва. Дежурен екип на АГО извършва раждането, но заради многото предишни операции и последвалите сраствания, настъпва обилно кървене, а плацентата не може да се отдели. Жената развила така наречения ДИК - синдром. Обилното кървене не спирало, кръвта престанала да се съсирва. Спешно дошлата шефка на отделението д-р Стефка Христова започва операция по отстраняването на матката. На помощ от Пловдив пристига и проф. Пехливанов, началник на АГ клиниката към Университетската болница. Отстраняването на матката е било съпроводено с множество разрези около жизненоважни органи в коремната кухина, засегнати по един или друг начин от множеството сраствания след предишните операции. Цялата хирургическа интервенция продължава от 14 до 21.30 часа. На пациентката били прелети 12 банки с кръв. За анестезията се грижил пък шефът на пловдивския КАРИТ доц. Стефанов, един от най-реномираните анестезиолози в България. Накрая всичко завършва благополучно, но в тежко състояние родилката прекарва близо седмица в хасковския ОАИЛ. Накрая се стабилизира и през уикенда бе върната в АГО. Днес подлежи на изписване.

Подобни животоспасяващи ситуации са рядкост и са предизвикателство дори и за най-добрите специализирани и оборудваните клиники, коментираха лекари. Надали пък в България има 5 успешни цезарови сечения на родилка, а спасяването на такава с ДИК-синдром си е чист героизъм, чистосърдечно признаха АГ колеги. Въпреки всички ситуации и над 1000-та раждания годишно, хасковското АГО няма „изтървана“ родилка от 11 години насам.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини