От х:

Днес в x:

Флирт със смъртта на две колела

От години хасковските мотористи флиртуват със смъртта

Днес е един от малкото дни в които нямаше катастрофа с мотор. Понякога има и по две на ден. Като на 4-ти юли, когато двама уж зрели мъже на 38 и 40 години, възседнали едно двуколестно, се пребиха на ул. "Мадара" до степен „опасност за живота”. По обяд същия ден пък, 21-годишен младеж влезе в забранена улица и си счупи главата в лека кола. На 27 юли в рамките на два часа, двама мотористи се забиха в коли-един на същата улица "Мадара", друг на "Кърджалийска". Само през август статистиката на катастрофирали мотори може да ви остави с впечатлението, че по хасковските улици джъткат само двуколесни. 02.08 - „Глобяват моторист без книжка, той катастрофира”, 05.08, „42 годишен, пиян без книжка се потроши с мотор без табели”. Не само в Хасково е така-„Неправоспособен моторист помете 4-ма тинейджъри в Приморско”. И още и още. Едно нещо се набива на очи-неправоспособен. Като 17-годишния Генко, който в зловещата нощ на 6-ти август катастрофира на Кърджалийска и уби на място приятелят си и собственик на мотора Младен Топалов. Ако само в рамките на 4 дни има 3 катастрофи с мотори, с 2-ма ранени и един убит, значи „ има нещо гнило в Хасково”. И то не е в моторите, а по-скоро в задкормилните устройства.

Моторът стана новата мода сред хлапетата. Всеки хъшлак с жълто около устата иска да се направи на мъж като обязди няколко десетки коня, понеже не може да „обязди” поне един от срещуположния пол. Впрочем хлапетиите вярват, че едното води към другото. По-рано се правеха на мъже с коли, но сега бензина е скъп, ремонтът на ударена кола носи сума ти намилания от родителското тяло, понякога и някой шамар зад врата. Пък и колите струват по-скъпо, изключая супер марковите мотори. Но пък и престижните марки коли са още по-скъпи. Пък и вече всеки има кола, а мотори-доста по-малко. Плюс имиджът на лошо или поне различно момче. Моторджийки има малко, така че да яздиш двуколесно остава една от малкото запазени „мъжки” територии. Впрочем, мнозинството мъжлета с малко или не толкова малко ЕГН дават друго обяснение. Това било флирт с опасността. Голяма тръпка било, да усещаш стената, в която се превръща въздуха при над 200 км в час. Или 300. Адреналинът. Опасността. По хубаво било даже от секса. Това последното е въпрос на ориентация. Но флиртът е със смъртта. Младен вече не чувства адреналинът. Нито онова момче, Тихомир, което се пречука на пътя за Димитровград. Или онова на пътя за Болярово. И още много други. Обаче инцидентите не престават.

Публична тайна е , че моторджиите стимулират страстта си към скоростта със среднощни гонки, включително из хасковсите улици. Тези с по-мощните мотори се пускат в надпревари по пътя за Пловдив, след картинг пистата. Другите с по-малко кубици или мотопеди форсират двигатели по-наблизо. В редакцията на Haskovo.net се получиха многократни оплаквания от жители на кв. Бадема, че среднощни надпревари не ги оставят да спят. Така наречения булевард "Западен" е изключително удобен за гонки. Прав е като стрела, 4-лентов, без кьорав легнал полицай по няколко километровото си протежение. Това, че ограничението е до 50 км в час, не важи след полунощ, полицаи там няма. Идеална е Кърджалийска, също дълга и широка улица, а завоите са полегати. Става малко тясно в частта непосредствено преди кръговото на изхода на града и точно там се пребиха до смърт Младен и Генко. Перфектен е булевард Съединение, на изхода за Харманли. Куриозът е, че скоростната отсечка започва от сградата на КАТ-Хасково. Наскоро един от опитните катаджии ми каза, че там от мнооого време не е профучавал мотор с висока скорост. Бил сигурен. Катаджията може и да спи в КАТ, ама явно спи дълбоко и не чува бръмченето на двигателите. Само преди няколко дни, две момчета/едното непълнолетно/ се похвалиха пред автора на тези редове, че сравнили достойнствата на "ямахите" си именно там. В 1 без 20 сутринта. Обичайният час за гонки по хасковската улица "Панорама" е от 11 до 12.30 часа вечерта. Трасето почва веднага след коварния завой на отбивката за вилна зона "Каменец", но повечето предпочитат да се „надуят” от кръстовището с "Бяло море", до бившата Метрология. 2 сравнително правички километра и никакво препятствие, да не говорим за полицай. Един от обитателите на кв. Червена стена твърди, че си водел статистика и през май-юни преброил 17 поредни дни с „бръснещи” мотори по улицата. Разбира се, остава и легендарния път за Димитровград. Вероятно там в катастрофи смъртта си са намерили повече хора отколкото по бойния фронт на Ирано-Иракската война.

Оказва се, че на нито една от тези 5 всеизвестни улици няма монтирани видеокамери за засичане на скоростта. Камерите, доколкото ги има, са разположени по кръстовищата. Мобилните камери на КАТ пък дебнат около разклона за село Крепост и за ЖП надлеза. Повече ресурс няма.

И все пак, волно или неволно, някакви мерки са взети. През юни община Хасково изненадващо постави легнали полицаи на бул. „Раковски” и успоредния „Васил Левски”. Отскоро пък, с легнал полицай точно по средата се сдоби и „Панорама”. Жалко за хубавата писта на „Червена стена”. Полицаите, легнали или прави, обаче едва ли могат да спрат ентусиастите да се пребиват. Особено когато и собствените им родители нехаят за тях. През август, миналата година, Haskovo.net понесе доста критики, понеже снима 12-годишния Ерджан как джитка на мотопед край Бизнес центъра. Правеше го без каска и очевидно без правоспособност. Какви мерки е предприел баща му не стана ясно, но на 5-ти септември, само дни след публикацията, хлапакът катастрофира на Илинден и Кърджалийска. Отърва се без травми, но това по-скоро бе късмет. В търсене на късмета е и една майка, която размотава невръстното си детенце върху мотопед, седнало пред нея и без каска. Очевидно вярва, че на нея нищо не може да се случи. И на повечето не се случва, но за някои като Младен, палачинката се обръща.

Най-обезпокоителното, дори обидното е, че това не се случва от вчера. Още преди 2 години Haskovo.net имаше късмета да снима как посред бял ден, три мотора натоварени с лапетии предизвикват опасността в смъртоносно автородео по Кърджалийска. Не разбрахме дали хлапаците бяха правоспособни, но със сигурност не бяха умни или поне научени. Дечурлигата се изправяха прави върху седалките на моторите си покрай интензивните автомобилни потоци по свръх натоварения булевард. Коментариите в заврелият форум под новината пък бяха потресаващи-повечето даваха кураж на момчетата и ги убеждаваха какви големи мъже са. Някой сигурно така е убеждавал Генко и Младен. Е, нека на този някой те му тежат на съвестта. И на другите също, защото както е видно от последната снимка, направена днес, практиката на необезопасено водене на мотоциклет продължава.

Г.Христов

От катастрофирали мотори по хасковските улици може да се направи изложба
Най-честите причини са липса на дистанция, висока скорост и отнемане на предимство. На сн.Янко Тенчев от юли 2011-та година
Хасковските мотористи се пребиват и на равното-Андрей Попов септември 2011-та година на излизане от Хасково в посока Кърджали
Семето на безразсъдното шофиране е посято още у децата-12 годишния Ерджан със самочувствие кара мотопеда си из Хасково. 10 дни по-късно-катастрофира
Любимите места за гонки-двете писти на Раковски на изхода за Димитровград
"Панорама" на улица Червена стена е арена за мощните мотоциклети
Най-удобен е пътят за Болярово-4 лентов и без легнали полицаи
Нито легнали, нито прави полицаи могат да спрат тази майка. 05.07. 2012 г
Хасковлии не обичат да се возят с каски и костюми върху двуколесните. 16.08.2012
Февруари 2010-та. Хлапаци си играят с живота нса Кърджалийска. Повечето им ръкопляскаха
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини