От х:

Днес в x:

ВиК-шефове без вода от месец, суша мъчи Александрово

Главният инженер на ВиК Никола Каракехайов показва къде са избили тръбите. Мястото е в землището на Поляново. До него е кметицата на Александрово Надежда Добрева

Семействата на двама шефове във ВиК Хасково са от близо месец без вода. Те живеят в хасковското село Александрово, чиито чешми са пресъхнали вече четвърта седмица. Началникът на район „Селски“ във ВиК Хасково Тошко Ангелов и колегата му Любомир Гевезов, шеф на симеоновградския клон на водното дружество страдат от безводието, на което са подложени 280-те жители на селото.

„Екипите на ВиК работят усърдно, не мога да се оплача, но положението е направо трагично, такава суша не помня от 2000 година“, каза за Haskovo.net кметицата на Александрово Надежда Добрева.

„Авариите са само в главния водопровод от Брягово. 7-8-километровото трасе е от стари етернитови тръби, които направо се цепят заради сушата“, обясни шефът на район „Селски“ Тошко Ангелов. По думите му изсъхналата почва се напуква, а тръбите, които са на 1.2 метра дълбочина, се чупят като стъкло от цепнатините.

Тази сутрин на мястото пристигна и главният инженер на ВиК Хасково Никола Каракехайов. Поредната авария, от снощи, е на няколко километра от селото.

„Тръбите са фи 200. Идват от Брягово и малко преди шосето за Симеоновград се разклоняват – за Александрово и за Константиново. Проблемът е до разклонението. Вчера отстранихме поредната авария и в 15 часа пуснахме водата. В 17 часа вече имаше нов пробив“, обясни Каракехайов. Той допълни, че след отстраняването на поредната авария ще пробват да пуснат само едната помпа, която осигурява 1000 кубика вода дневно.

„За Александрово и Константиново инкасираме не повече от 100 кубика вода дневно. Едната помпа ще е достатъчна. Налягането в чешмите може да се стори недостатъчно на хората, но ако пуснем и втората помпа, пак ще гръмне някъде“, обясни Каракехайов.

Според него кардиналното решение на проблема е подмяната на старите етернитови тръби с пластмасови. „Пластмасата е еластична и няма да се спука като етернита“. Става дума обаче за 7-8-километрово трасе и за момента това е невъзможно. „Единственото решение е да се опитаме с регулиране на налягането, само с едната помпа, с полуотворени кранове, да пуснем водата“, допълни той.

По думите му до довечера Александрово и Константиново отново ще имат вода.

Никой не се наема да прогнозира обаче какво ще се случи, ако и през август сушата продължи и земята се нацепи още.

Тодор Кръшков

Каракехайов обяснява как цепнатините в земята пукат крехките етернитови тръби
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини