От х:

Днес в x:

Хасковлийка стана Мадам Помпадур* от Созопол

Мадам Помпадур през обектива на Йоана/вдясно/

Ловът за вниманието на все по-стиснатите туристи по нашето Черноморие взе неочакван обрат през тази година. След като в последните десетина години бе на мода битовизма от националната ни култура, сега решилите да понаправят пачка на морето се ориентираха към други способи, с аромат на внос. Поне десетина ретро фото студиа се пръкнаха тази година в култовия Созопол. Предлагат се снимки в костюми от минали епохи на други държави. Лек дъх на оригиналност, лек дъх на снобизъм. И убийствена конкуренция. Защото се оказа, че има доста мераклии да запазят спомен за нещо, което никога не са били. 

Никога никой няма да бъде като култовата Мадам Помпадур. Маркиза от френския кралски двор от средата на 18-ти век, тя е толкова нарицателна, но и оригинална, че за известен период е считано за абсолютно лош вкус да бъде шаржирана или имитирана. Такава висока класа, че даже не са се одързостявали да и се присмиват. 

За Мадам Помпадур се сети хасковско студио, което превърна култовата висша аристократка в свой коз. И привлече десетки дами, мечтаещи за висшето общество, поне за 10 минутки. Идеята е на Йоана Колева, тв-водещ и репортер от хасковската „АИДА“. Това лято чаровната блондинка реши да мине от другата страна на обектива и започна да прави снимки. Костюмите са автентични и притежавани от семейството и. Дръзки и палави като атмосферата на просвещенска Франция от средата на 18-ти век. Като характера на фотографката си. 

От брюнетки до блондинки, всички се опитаха да заприличат на Йоана или на Мадам Помпадур, стига да знаеха коя е втората. Най-сполучливо се получи на сладко миньонче на име Ивана. Макар късите и панталонки да събираха достатъчно погледи на гларуси, момето смени изцяло имидж и фасон с пищна рокля стил френски кралски двор. Стана нещо различно и много желано. Допълнителните аксесоари и специален грим затвърдиха впечатленията, че и България имаме жени тип „Мадам“. Мнозинството са само ...АМ за много неща, най-вече материални. 

Мераклиите за ретро фото не се стряскат от цените за снимка, които почват от 10 лв нагоре. В крайна сметка, така поне нещо остава от почивката им. За разлика от най-богатото ол-инклузив летуване, което се забравя до следващото огладняване. 

*Мадам Дьо Помпадур, Жана-Антоанет Поасон (на френски: Jeanne-Antoinette Poisson, marquise de Pompadour, 29 декември 1721 - 15 април 1764), е френскакуртизанка, метреса на френския крал Луи XV.

Известна с влиянието си върху модата, висшето общество и държавните дела на Франция. Останала в историята с култовата си реплика след една загубена от френския крал битка- „След нас и потоп“.

Г.Христов

Метаморфозата на Ивана
Избор
Опции
Снимки
Хасковското Ретро на Созопол
Студиото се радва на голям интерес
За мъжете зяпачи бе забавно

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини