От х:

Днес в x:

Симеоновградчанин „доби“ теле с 6 крака, хайванчето не оцеля

Теленцето можеше да се изправя само с чужда помощ

Теленце със 6 крака се роди във фермата на симеоновградският фермер Драгомир Драгов, през миналата седмица. Рядката аномалия шашна стопанина и половин Симеоновград. Чудото на генетиката обаче не издържа на живота-вчера теленцето починало. Хайванчето така и не можело да се изправи на краката си, дори за да се храни. Вероятно е имало и вътрешни малформации, предполагат ветеринари. Просто мозъкът не е „настроен“ да координира повече от 4 крака., обясниха специалисти. 

Теленцето се родило със 6 крака, нo един паднал веднага. 5-ят обаче бил добре оформен. Излиза от бута на задния десен крак, има дължина от близо 30 сантиметра, с копитце и нокът. Видимо друго ненаред по животинката нямало, с изключение на невъзможността да се изправи и върви. Нормално теле стъпва на краката си до 40 минути след раждането, поясни ветеринарният лекар д-р Янко Делчев, който огледал отблизо случая. Д-р Делчев не бе изненадан. Преди 16 години в неговата практика се родило теленце с безмозъчен череп - само кожа и кости. 

Генни изследвания на животните не се правят. Във фермата не се отглеждали чистокръвни говеда, а такива от смесен произход. Породата обаче едва ли е причината за аномалията. Няма връзка и с отглеждането на животните. Драгомир гледа крави от повече от 10 години. В момента във фермата му има над 70 глави добитък.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини