От х:

Днес в x:

Завишени критерии прецакали 7-класниците

През миналата година, седмокласниците имаха по-леки изисквания

Завишени критерии в скалата за превръщането на точките в оценки, е една от причината за увеличения брой двойки на седмокласниците в изпита за профилирани гимназии. За разлика от миналата година, когато 3-ка се е хващала със 16 точки, през тази година за спасителният „среден“ са били необходими 18 точки. Последва касапница-385 двойки по БЕЛ и 502 по математика, като средната оценка се понижи с повече от 1 десета по Български език и с 68 стотни по математика. 

Повдигането на скалата се отрази и на отличните оценки, особено на тези по БЕЛ. Нямаше нито една пълна шестица, а отличните оценки/над 5.50/ паднаха драстично от 56 на 35. Любопитното е че това не се отрази на отличниците по математика. 5 деца заслужиха пълно 6.00 а отличните оценки са 44, като през миналата година те са били 26. 

Не е вярно обаче твърдението, че тази година учениците са получили повече точки в сравнение с предишната. Нивото е било горе долу същото, но заради завишените изисквания, повече седмокласници са паднали в „трапа“. 

В понеделник ще стане ясно как се е представило хасковското образование в сравнение с останалите региони на страната. Тогава се очаква пресконференцията на просветния министър Сергей Игнатов.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини