От х:

Днес в x:

Край на пушенето в училище, удоволствието - 300 лв

Бира-може, цигара-не

Гледката на пушещи ученици в дворовете на училища, а и в близост до тях, вече официално е забранена от закона. Този който си позволи да запали, ще бъде награден с глоба от 300 до 500 лв глоба. Абсолютно е забранено пушенето по тротоари и прилежащи терени на ясли, ученически общежития, детски и спортни площадки, както места, където се предлагат социални услуги за деца-домове, защитени жилища и т.н. 

Новата редакция за закона за здравето в частта тютюнопушене днес бе сведена до знанието на хасковските здравни служби, след като вчера бе официално обнародвана в Държавен вестник и от 1-ви юни получава статут на закон. Вниманието на здравните бе привлечено от член 56 А, където се регламентира забраната за тютюнопушене и на ОТКРИТИ обществени места. Освен посочените детски заведения и прилежащи терени, НЕ може да се пуши и на спортни площадки, стадиони, летни кина и театри по време на спортни и културни прояви. На практика това означава, че на предстоящият концерт на Лейди Гага в София например, никой от хилядите присъстващи няма да има право на фас, въпреки че концерта е на открито-ст. „Васил Левски“. 

Нещо повече, запалянковците на футболен мач, освен че не трябва да пият на стадиона, не трябва и да пушат. „ Ами много трудно ще стане“ искрено се закахъри началникът на никотиновата полиция към РЗИ-Хасково д-р Александров при мисълта, че ще снове измежду ултрасите и ще им налага глоби за по 300 лв. Определено ще им трябва полиция, плюс допълнителна здравна застраховка. 

Забраната за пушене по тротоарите, ако те са прилежащи на градини или училища, пък е предпоставка за много интересни казуси. Излиза, че всеки който чака автобуса за Димитровград на спирката на „Раковски“ няма право да пуши, защото мястото е непосредствено до ОУ „Иван Рилски“. Булевард „Съединение“ пък става зона без тютюнев дим, понеже от кръстовището на автогарата до кръстовището на Цигарената, не можеш да си отдъхнеш от училища-“Христо Смирненски“, Спортното, Механото, Мед.колеж. Най за окайване ще бъдат в Езиковата-не само огромния двор, но и близкия парк с детски кътове ще е забранен за пушене, плюс вероятно и двете заведения от източния и западния край на школото. 

Ако ученикът е непълнолетен, наложената му глоба се плаща от родителите, ако е пълнолетен-от самия него, заявиха юристи потърсени за коментар. Това че ученикът няма доходи или пък имущество, не спира държавата-глобата го чака практически вечно. „Вероятно глобата ще се определя и събира по ГПК /гражданско процесуалния кодекс/“ коментира адвокат Тодор Ташев. Парите могат да бъдат удържани от бъдещи стипендии/български или европейски/ в университета. Разбира се, ако младежът следва в чужбина-не могат да му направят нищо. Ако глобата пък се прехвърли към НАП /данъчните/ давностният срок е 10 години и то при условие, че в този период лицето няма никакво имущество. Иначе-публичен изпълнител. 

Глобата за юридически лица за неспазване на забраната за тютюнопушене пък е 1500 лв. 

Внимание заслужава и целия член 56 защото той определя прецизно забраната за тютюнопушене на ЗАКРИТИ обществени места. То е абсолютно забранено, а едничкото изключение е в специални обособени помещения в....летищата. Не и на работа обаче.

Формулировката „закрити“ пък премахва възможността за така наречените „частни партита“, които собственик на заведение може да организира за свои клиенти, по тяхно искане и с много пушене. 

Отпада и възможността да се пуши в дискотека след 22 часа, предвиждана в старата наредба. Дискоманиаците ще трябва да купонясват безникотиново.

Г.Христов

Без цигара в междучасието-иначе 300 лв глоба
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини