От х:

Днес в x:

Краят на митница Свиленград ?

Ваньо Танов/ със синята риза/ предрече краят на митница Свиленград под тъжния поглед на началника и Тодор Караиванов

Митница Свиленград може да бъде разформирована и прехвърлена към други териториални звена. Само тогава ще могат да бъдат освободени провалените митничари, включително и тези които са замесени или са под подозрения за взимане на подкупи.

Това заяви шефът на Агенция Митници Ваньо Танов на извънредна пресконференция в Свиленград.

Той обяви, че всички 270 служители на митница Свиленград са минали теста за лоялност и резултатите са „плачевни“. 90 % са с „нарушена нравственост“, обяви Танов. 40 % от всички митничари или са вземали подкуп или са виждали как техни колеги неколкократно са взимали подкупи, но не са реагирали по никакъв начин. Интересното е това „неколкократно“-5-10 пъти. Най-скандалното е, че почти всички митничари са заявили, че по никакъв повод няма да издадат колега който взима подкупи.

17 % от митничарите са се провалили напълно на теста, отсече Танов и заключи-лош кадрови потенциал в региона. Въпреки потресаващите резултати за състоянието на митница Свиленград, провалените митничари не могат да бъдат уволнени, защото текстовете в закона ги пазят. Уволнените се връщат на работа от съда.

Единственият шанс е свиленградската митница да се закрие и се придаде към Пловдив или Бургас. Тогава ще има структурна реформа и системата ще може да се изчисти, стана ясно на пресконференцията.

Решението за това обаче, трябва да бъде взето от финансовият министър Симеон Дянков, допълни Танов.

Три дисциплинарни наказания са наложени на ръководното тяло на митница Свиленград. Шефът и Тодор Караиванов е понижен в ранг и наказан с последно предупреждение за дисциплинарно уволнение. Шефът на ГКПП „Капитан Андреево“ Господин Господинов, шефът на митничарската смяна която бяха спипани с подкупи на 3-ти май, Димитър Костов, са понижени в длъжност, но остават на работа в системата.

Повече за бурята на митница Свиленград, вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

С митничарите ще работят психолози, за да ги вкарат в пътя
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини