От х:

Днес в x:

Дилър на "Тойота": След няколко години ще има само електромобили

Собственикът на комплекс "Тойота" Красимир Иванов

Поне десет хибридни автомобила шпорят из улиците на Хасково. Преброи ги собственикът на комплекс „Тойота“ Красимир Иванов. Той продава хибриди от 5 години. Високата цена на горивата е основната причина потребителите да търсят алтернативни варианти за придвижване, убеден е бизнесменът.

Красимир Иванов, собственик на комплекс „Тойота“



Проявяват ли българите интерес към хибридните автомобили?

Определено има интерес. Защото няма такава държава в света  бензинът да е 3 лева, а минималната заплата – 300.

Хибридите имат по-нисък разход на гориво. На 100 километра харчат 4-5 литра бензин. И това се отнася за автомобил поне 136 конски сили, с бензинов мотор, 1800 кубика. В нормалния си вариант разходът на тази кола в градски условия не можеш да свалиш под 9-10 литра. При хибрида харчът пада наполовина. Освен това хибридите вървят най-много от всички коли. В максималната скорост и максималното ускорение няма кой да ги пребори. Вдигат 220 км.ч. Тази скорост с бензиновата не може да вдигнеш.

Хибридът потегля на ток, което означава 0 вредни емисии. Коефициентът на полезно действие на електричеството е много голям. Когато прехвърлиш 40 километра в час, колата минава на бензин. Хибридният модел зарежда ток от бензиновия двигател. Спирачките също акумулират временно енергия. И колата непрекъснато сменя бензин-ток. При пробег от 100 километра, 30 минаваш на ток и така пада разхода на гориво.

Въпреки достойнства си тези коли не се карат масово в България.

- Нямат наложен пазар. Затова са рядкост. Нямат история, а българинът е скептик. Залага на традициите, не на новото. Но е въпрос и на финансови възможности. Хибридът е с 10 000 лева по-скъп от бензиновия вариант. Оскъпява го батерията, която струва 5 000 евро. Тя е с гаранция от 5 години, но може да издържи 6-7 години. Ако след това не я смениш, ще ползваш само бензиновия вариант. Тогава разходът му на гориво ще е като на бензиновите коли.

Все пак имат един недостатък - безшумни са и това създава риск за пешеходците.

Така е, тихи са. Затова вече се предлагат с мелодии, които шофьорът може да избира.

В чужбина държавата стимулира екологичните модели. Във Франция например „Рено Зои“ струва 16 000 евро, а държавната субсидия 5 000 евро. Във Великобритания е на цена 14 000 лири, държавата плаща 4 333 лира. Какво се случва у нас?

Купуваш си нова кола и ти казват: ”Щом имаш пари да си купиш нов автомобил, ще плащаш. И то 10 пъти по-скъпи данъци в сравнение с една 20-годишна кола в същия клас. Данъкът на моя джип е 900 лева, ако беше на 20 години, налогът ще е 90 лева. Нашата държава не стимулира екологията, тя краде от нея. Плащаш за това, че караш качествена кола. Вместо да те стимулират, че пазиш природата. Представяш ли си какви издръжливи хибриди има в България, да оцеляват при тези условия.

Преустройването на един автомобил в хибрид излиза между 6 000 и 10 000 лева. Одобрявате ли подобна трансформация?

Това е хоби изпълнение, не се съобразява със стандарти. Всичко е на принципа проба - грешка. При една такава машина коефициентът полезно действие не е 100, а 20 процента. Не може 5 човека да надминат един завод или концерн.

- Какво е бъдещето на електромобилите според вас?

До две-три години не виждам други коли на асфалта.

Много смело изказване.

Първият мобилен телефон си го взех 1993 година и струваше 1250 лева. Сега този апарат струва 2 лева. Когато тиражът е милионен, цената на продукта пада. Бензиностанциите ще се превърнат в електростанции. Едно зареждане ще отнема между 30 минути и 1 час. Проблемът все още е в батериите. Трябва да измислят достатъчно малка и мощна батерия. Да зарежда бързо и да върши работа дълго.

Преди три месеца бях на среща в Япония. Изтърваха ме и видях бъдещия електромобил на Тойота. Няма такава кола. Все едно гледаш космически кораб. Соларни тавани, електроенергия се събира и акумулира отвсякъде. Няма ръбове, оприличавам я на Батмобил - заоблена, стъклени тавани, вътре няма лостове, всичко е копчета, сензори, километражът се проектира на предното стъкло.

Ще го покажат през 2014 година. Заложен е в два варианта. Единият с едно зареждане прави пробег от 140 километра, другият - 180 километра. Развиват 120 км/ч. Това е бъдещето на автомобилната индустрия. Цената му може би ще е с около 10 000- 15 000 евро повече от бензиновия вариант. 

- Напоследък се заговори за български електромобили.

Предполагам, че става дума за тези, които сглобяват с китайски части в Стара Загора. Освен ако някой не е купил патент. Най-вероятно някоя българска фирма ще е параван, като заводът в Ловеч. Всичко е китайски внос. Но е нужна поне година, за да заработи. Ще произвеждат джип, пикап и лека кола. Това е то - български електромобили с китайски части.

МАЛКО ИСТОРИЯ

Първият масов хибрид на Тойота- “Приус” се появи през 1997 година. Оттогава до 2009 автомобилният гигант е продал над 1,7 млн. хибридни автомобила. Тези возила са спестили на атмосферата приблизително 9 млн. тона въглероден двуокис.

Първият хибриден автомобил е създаден през 1899 г. от Фердинанд Порше и Якоб Лонер. Поради многото си недостатъци дълго време идеята не търпи развитие. Първите внедрени (главно в ж.п. транспорта) хибриди са от сериен тип - при тях двигателят с вътрешно горене завърта  генератор, който захранва електрически двигател, задвижващ трансмисията.

Задаващата се енергийна криза в началото на 21 век и все по-високите екологични изисквания принуди голяма част от производителите на автомобили да започнат разработката и внедряването на хибридно задвижване.

Интервю на Христина Котларска

Хибридът на Тойота - "Приус"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини