От х:

Днес в x:

ПМГ-Хасково: 40 години елитна алтернатива в образованието

Подарък от основателите на училището към техните наследници

Хасковската природоматематическа гимназия отпразнува своя 40-годишен юбилей. На тържественият концерт снощи в читалище "Заря", бе подчертана приемствеността в училището-поздравленията започнаха от първия директор Дойчо Кръстев. Последва го вторият и т.н. Основателите и първите ръководители бяха закупили картина от изтъкнатата хасковска художничка Мара Латева, която тържествено подариха на настоящият директор на ПМГ „Акад. Боян Петканчин” Тодорка Милева.

Приемствеността не свършваше дотук. Именно г-жа Милева избрала името на патрона на гимназията акад. Петканчин, който пък бил учител на Дойчо Кръстев. Допреди две години, в гимназията все още преподавал учител от основаването и. Антония Балиева едва преди две години излезе в заслужена пенсия. Иначе от ветераните бият на очи преподаватели с близо 35 год. стаж, учителката по немски-Антоанета Тенева, по физика-Велика Арнаудова и географът Стефан Авравом, който преподава от 1981-ва година.

Първият випуск на гимназията даде 95 % студенти, похвали се Дойчо Кръстев. Оттогава насам, ПМГ редовно вкарва възпитаниците си във Висшите учебни заведения, с огромен процент. Училището прибира и седмокласниците с най-висок бал от приемните изпити за профилираните гимназии. Явно пълните отличници предпочитат да запазят стандарта.

Защото в хасковската Математическа се учи много. Дори прекалено много, както признават децата, но от друга страна не се оплакват. Успехите се постигат с много труд. Учението пък не им пречи да развиват другите си таланти. Концертът се състоеше от изпълнения на възпитаници на ПМГ, участващи в различни танцови и вокални формации, като ансамблите "Южняци" на Васко Димов и "Златна Тракия" на Златка Тимонова.

Малките математичета пък показаха пластика в клуб по аеробика "Мегаспорт". Както е известно, от няколко години ПМГ формира паралелки в 5-ти, 6-ти и 7-ми клас. Както се казва, подготвя бъдещите си кадри. 90 % от децата после избират да продължат в самата гимназия.

Да си част от ПМГ дори за 1 година е гордост. Доказа го бившият депутат и настоящ министър на енергетиката Делян Добрев. Младият юпи е учил в 7-ми клас в ПМГ, после продължил в Езиковата, но снощи дойде да поздрави математическата като свое училище. И както се полага на учтив гост, не дойде с празни ръце, а с огромен и дълго чакан подарък. Проектът за саниране и ремонт на сградата на ПМГ Хасково е класиран и ще бъде финансиран от държавата. Милионният проект предвижда да се подменят дограми, външна хидроизолация на сградата, ремонт на санитарни възли, ремонт на покрив и най-вече пълна подмяна на отоплителната инсталация. Школото минава на газ. За това училището чакаше десетки години. „Благодаря на Делян Добрев, на Катя Чалъкова, на Иван Панайотов/шефът на РИО Хасково/ и на хасковските депутати за тов,а че обещаха и изпълниха обещанията си, развълнувано каза от трибуната Тодорка Милева. Както е известно, прехвърлянето на сградата от държавата на общината и финансиране на проект за нейното ремонтиране бе лична кауза на депутатите на ГЕРБ от Хасковският регион. Защитиха я достойно. Браво.

ПМГ Хасково е едно от най-големите училища в областта с над 700 деца. То е може би единственото школо, в което всички паралелки са пълни почти на абсолютния максимум. В 28 класа има средно по 25-26 деца, сметнаха учители. Има и такива класове, които са с 29 деца. С разрешение на образователното министерство, при голям наплив, школото може да увеличи допустимия щат на паралелката/26/ с 10 %. Както е станало в немалко паралелки на ПМГ. В училището работят 50 учители, общо персоналът е около 70 души.

Честит юбилей!

Г.Христов

Делян Добрев се брои за възпитаник на ПМГ дори и само с година учене в гимназията
Дойчо Кръстев-първият директор на ПМГ
Талантите на ПМГ-от китарата, до танците и пеенето

Залата на читалище Заря бе рядко препълнена

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини