От х:

Днес в x:

Рибари пуснаха 3000 шаранчета в язовир „Тракиец“

Около 3000 шаранчета – по 120-150 грама пуснаха днес хасковски рибари в язовир „Тракиец“. Рибките бяха транспортирани тази сутрин с микробус от развъдника в с. Болярино, Пловдивско.

Трийсетина заклети риболовци бяха заседнали още от сутринта на маса край брега в очакване да пристигне материала. Когато бусът пристигна, всички скочиха и нагазиха във водата да пускат рибоците.

Инициативата за зарибяването на язовира е на местните рибари. Още от зимата започнало събиране на дарения в магазин „Рибомания“ на ул. „Дунав“, поясниха те. Постепенно сумата набъбнала до 2000 лева.

„Миналата година бяха повече, към 4 бона, но явно кризата се отразява“, коментираха въдичарите.

Пламен Петков от хасковската пожарна ескортираше рибките от пловдивското село до язовира.

„Рибките са от реномиран развъдник. Големината им пък – между 120 и 15- грама гарантира висок процент на оцеляване. Сметката излезе към 1500 лева. Искахме да вземем повече, бяхме ги приготвили, но снощи излезе буря и събори коловете с мрежите, които ограждаха рибките. Тази сутрин сме ги ловили отново“, обясни Пламен Петков.

Сред ентусиастите личаха и неколцина от хората на хасковската агенция по рибарство и аквакултури. На брега бе и шефът им д-р Милчо Милчев, който не криеше задоволството си от инициативата на местните риболовци.

Тодор Кръшков

В очакване на рибоците

Сред рибките се оказаха и няколко по-големи, поне половинкилограмови шарани
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини