От х:

Днес в x:

Конуш отсрами историческата памет на хасковлии

Само конушенци почетоха Деня на победата

Само в село Конуш днес се сетиха, че 9-ти май не е някакъв Ден на Европа, а победата над нацизма във Втората световна война. Тя отне живота на повече от 50 млн души и почти самоуби европейската цивилизация. На 9-ти май 1945-та хитлеристка Германия капитулира пред съюзническите войски. Сред които е и българската.

В Конуш днес осветиха паметната плоча на 93-мата синове на селото, които са участвали в най-голямата човешка касапница - Втората световна война. До 1944-та година България е съюзник на немците, от септември 44-та става съюзник на СССР, Англия и САЩ. В България войната се нарича Отечествена, а хасковското село е едно от малкото в страната дали толкова бойци за армията. 

Сред 93-мата герои от Конуш 7 души са били гвардейци, 4-ма са загинали, дузина са попаднали в плен. За нещастие, няма нито един жив от ветераните. Затова честта да произнесат слово се падна на Съюза на потомците на ветераните.

Паметника е изграден само от дарения. Той бе открит през есента на миналата година, но правим осветяването едва сега, уточни организаторът бай Марчо Латунов. 

Отец Митко отслужи заукопойна молитва за загиналите български войници и благослови Конуш.

Г.Христов

Минута мълчание за загиналите в борбата с нацизма
Пред паметника се стече цялото село

Отец Митко благослови героите на Конуш
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини