От х:

Днес в x:

Съдраха ни кожата с такса смет и прибраха 5 милиона отгоре

Боклукът на Хасково е наистина златен

Поне 5 милиона лева над необходимото ще се съберат тази година по сметката за боклука на Хасково. Това показва справка в план-сметката в бюджета на общината, както и финализираният след години години протакане и обжалване търг за сметопочистването. В крайна сметка конкурсът за обществена поръчка бе спечелен от досегашната фирма „Титан“, а разходите ще са приблизително същите – 15 милиона за пет години, или по около 3 млн. лв. годишно. Само дето в сметката има над 9 млн. лв.

Малко предистория.

При приемането на бюджета на общината в началото на тази година стана известно, че през 2011-а 2.5 млн. лв. от сумата, събрана за почистване, са били използвани за три от проектите по европейски програми, като част от собственото финансиране. Парите обаче не бяха предвидени за връщане в същата сметка през следващата година и това предизвика съответните скандали в ОбС. Причината е, че средствата, събрани от такса смет по закон могат да се използват само за дейности, свързани с чистотата. Но от изказванията стана ясно, че през 2011 година реално похарчените за тази дейност пари са били между 3.5 и 4 млн. лв. При събрани 6.4 млн. Останалите, както стана ясно, са отишли за няколко проекта, временно, докато пристигнат средствата по тях.

Месец по-късно кметът внесе коригирана план-сметка, в която тези 2.5 млн. се връщат обратно в сметката за боклука. С тях обаче сумата набъбва до над 9 милиона лева. При необходими, както вече се каза – 4 или дори 4.5 млн. лв., ако включим и други разходи – такси към екоминистерството, експлоатация на сметището в Гарваново и др. Което ще рече – почти 5 милиона отгоре.

При обсъждането на коригираната план-сметка за боклука бе обяснено, че са необходими повече пари, защото процедурата за обществена поръчка за сметта се протака, обжалва се тенденциозно, и така и не може да приключи. Прие се предложението на кмета тази дейност да се поеме от „Екопрогрес“. Предвидиха се пари за нови контейнери, дори за закупуване на машини. Всичко това влезе в сметката.

Преди дни обаче стана ясно, че чистач на Хасково все пак е избран - „Титан“ АС. С други думи всичките тези пари, предвидени за почистващата дейност на „Екопрогрес“ ще ги даде „Титан“. Фирмата предложи да инвестира 1 123 200 лв., а закупените контейнери и кошчета за боклук след изтичането на договора ще се прехвърлят на общината. А машини"Титан" си има.

С други думи – предвидените разходи за това ще се спестят. И тук вече изниква въпросът – какво ще се прави с тях? Това са около 5 милиона лева.

Да не говорим, че тези милиони се акумулират с цената на един от най-високите налози в страната. С още по-други думи казано – съдират ни кожата с високи данъци, а едни 5 милиона са отгоре.

Ами сега?

Сега най-вероятно ще започнат едни дейности със засукани названия от типа “Проучване на възможностите за...“, „Обследване на съществуващите ....“, „Анализ на ефективността от...“, с единствен ефективен резултат – усвояване на онези 5 милиона, за да излезе салдото на нула.

И да си останат високите данъци.

Това е положението.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини