От х:

Днес в x:

Хор Орфей пя църковнославянски песнопения в София

Хасковските хористи изпълниха църковнославянски песнопения и духовни песни в църквата „Св. Параскева” в София. Те участваха в четвъртото издание на детския фестивал „Осанна във висините”.

За първа година във фестивала взе участие Гергана Евтимова от детска вокална група „Орфейче” при ОП „Младежки център” – Хасково. Тя смая публиката със сложния църковно-славянски репертоар, който изпълни. Гергана е дъщеря на отец Димитър Евтимов от Хасковския храм „Света Богородица”.  Поздравления за изпълнението си получиха и децата от детски хор „Орфей” при Младежки център Хасково. Те за втора поредна година са сред участниците на фестивала.

Над 400 деца и младежи от България и чужбина пяха на Детския фестивал за църковнославянски песнопения и духовни песни „Осанна във висините”, който се проведе на 7 май 2012 от 10.00 ч. в църквата „Св. Параскева” в София. Участниците показаха своето уважение към църковнославянските песнопения и духовни песни на фестивала, организиран от фондация „Дарби” и църковното настоятелство на църквата „Св. Мчца Параскева”.

Във фестивала участват училищни хорове и известни хорови формации като хор "Бодра смяна", Детски хор „Орфей” – Хасково, хорът на Пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Гаудеамус", Детският хор при катедрален храм „Св. Успение Богородично” – Варна, „Арахангелски глас” – Ловеч, смесен хор при музикалната гимназия на град Ниш – Сърбия.

Нарасналият интерес дава сили на организаторите да продължават това начинание, за да мотивират младите хора да се включват по-често и активно в църковния живот и да почитат православната вяра.

Малката Гергана пя в големия храм

Haskovo.NET

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини