От х:

Днес в x:

Ивайловград не ще инвестиция за 1 млн лева

Коста Паришев станал пишман, че иска да инвестира в общината

Бизнесът в Ивайловград не иска външни инвестиции, за да не им намалеят печалбите. Абсурдната ситуация се илюстрира от подписка на 60 собственици на фирми от пограничния град , до кметството, да не допуска други  играчи на пазара. Щели да им вземат хляба.

Ненормалното за условията на свободен пазар бранене на територия започнало, когато свиленградския бизнесмен Коста Паришев, пожелал да построи бензиностанция до ивайловградското село Славеево. Мястото е избрано не случайно, бензиновите колонки ще са на метри от границата с Гърция. Към инвестиционното намерение се добавя и изграждането на минимаркет и кафене. Цялата инвестиция е за около милион лева. По груби сметки ще се открият работни места за 10-15 души, което за задушеното от безработица село Славеево е като манна небесна.

Само че бизнесмените от Ивайловград не искат тази инвестиция и притискат кметството да я откаже. По две причини. Първата-защо тези печалби трябва да се взимат от Свиленградчани а не от наши хора например, както твърди бизнесменът Георги Кьосев. Той между другото няма пряк интерес от изграждането на бензиностанция, защото произвежда гнайс.

Други пък, които търгуват с гориво се опасяват че притока на клиенти ще намалее още повече. Една от само няколкото бензиностанции в града, вече била затворена.

Към настоящият момент проектът е стопиран. Не заради подписките, както твърди кметът на Ивайловград Диана Овчарова, а заради неизрядна документация.

Според нея е променен ПУП. В началото подробния устройствен план е за бензиностанция , газстанция и съответно супермаркет , после обаче се направила устна промяна на ПУП-а, като за жилищно строителство. Това променяло конкретното инвестиционното намерение.

Интересното е обаче, че според главният архитект на общината Мария Нешева, разглежданите проекти за инвестиция отговарят на законовите изисквания.

За хората от Славеево подобни тънкости нямат значение. Селото обезлюдява защото младите хора бягат поради липса на работа. От там пък са започнали подписка за допускането на външния инвеститор и директно обвиняват общината, че не допуска умишлено хора, които искат да създадат работа. От кметството отричат подобна умисъл, но е факт, че за последните години, размерът на инвестиции отвън в община Ивайловград е нулев.

Г.Христов

Скандалната подписка
На това място в западналото село трябвало да има бензиностанция и супермартек
Местните настояват за нови работни места
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини