От х:

Днес в x:

Евтинийка за Благия ден преди жестокия пост

Боби предлага сом от Марица за 8 лв

На този ден Дева Мария научила благата вест, че ще роди Спасителя на човечеството-Исус Христос. Оттогава 25-ти март се нарича Благовещение. Счита се, че благата дума днес има особена сила, добрите помисли-богата жътва, добрините-щедра отплата.

Своята блага вест получиха и не съвсем религиозните. По стара традиция народна, която българинът тачи повече от религиозната, на този ден се яде риба. Добрата новина бе, че рибоците поевтиняха, вместо по обичая да поскъпнат двойно. Търговец на димитровградския пазар продаваше Сом за 8 лв. при „нормална” цена от 12 до 16 лв. Шаранът му бе пресен от Марица и струваше 5 лв. килото. В Хасково е 6.50 до 7 лв. Далновидността на младия мъж, който се представи с краткото Боби, се възнагради богато-стоката му бе изкупена светкавично-от шарана до последната каракуда.

Като се изключи Цветница/8-ми април/, днес е единственият ден, който прави изключение от свирепите великденски пости. За 40-дневния период от Сирни заговезни до Великден се яде храна само от растителен произход, БЕЗ олио и вино. Единствено на Благовец и Цветница се допуска ядене на риба и други безгръбначни/охлюви, миди, раци и др/. Особено жестоко става в последните три дни до Великден/ 15-ти април/. Така нареченото Тримарене означава, че в тези дни на вярващите са разрешени само 3 /три/ глътки прясна вода. Религията все пак прави изключение с уговорката, че трябва здравето да позволява.

Самодейни ансамбли от читалищата към димитровградските села Каснаково, Крум и Воден изнесоха импровизирана програма, посветена на празника, от песни, танци и възстановки пред спортна зала „Младост” в Димитровград.

Г. Христов

На Благовец се пробиват уши, разиграха в пиеска баби от Крум
Ансамбъл на село Каснаково

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини