От х:

Днес в x:

Мрем като мухи. Преглед на регионалния печат

"Рекордно висока смъртност от началото на годината" анонсира "Хасковска Марица" в заглавие над главата. За по-малко от три месеца от началото на 2012 са направени 102 аутопсии. За цялата 2011-та са направени 223. Само през февруари тази година са направени 50 аутопсии съобщава съдебния лекар д-р Еленски, който се е хванал за главата: "От 13 години такова чудо не е било!" От толкова време Еленски е съдебен лекар в Хасково. Причините за високата смъртност са както природни, заради бедствието в Бисер, така и социални-гинат самотно живеещи хора. Болести, самоубийства, убийства и не на последно място жертви на ПТП-та попълват черния списък.

"Започва строежът на първите 13 нови къщи в Бисер"-тема на броя развита на цялата стр.4. Строежът на къщите ще стартира до 10-14 дни, анонсира областният управител Ирена Узунова. Изграждането на къщите минава без закона за обществените поръчки, понеже процедурата по него ще е минимум 3-4 месеца. А както казва кметицата на Бисер Златка Вълкова, цитирана на страниците на вестника, ако каже на пострадалите че трябва да чакат 3-4 месеца, ще я обесят!

Любопитна е справката за събраните парични помощи за пострадалите от наводненията. 1 млн идват от БЧК, 1 млн идват от партия ГЕРБ. Правителството отпуска целево 1.1 млн лева  на община Харманли. 300 хил идват от дарителската кампания на БНТ, а още 13.3 млн лева са отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към министерският съвет.

Ако тези пари са реални, не би следвало да има проблем целия Бисер да бъде вдигнат наново, плюс останалите къщи от другите села. При това за отрицателно време. А всъщност към настоящият момент, два месеца след потопа, няма поставена и една тухла.

"Бездомникът Йордан остана без инвалидна количка", чело на вестникът. Пожар унищожи единствената собственост на несретника, който освен че няма дом, е без крака. Пламъците избухнали вчера сутринта на улица Русе, на пъпа на центъра. Йордан зимувал там, в опразнения магазин до хасковското Ловно рибарско дружество. Според бездомникът, някой вандал го е подпалил. Има и вариант да се е запалил с цигара, предполагат хора от близките магазини, запознати с навиците на бездомника. Йордан е известен с това, че не желае абсолютно никаква помощ от никакви институции и хора. Преди години, бившият областен управител Райна Йовчева го настани в старческия дом, но човека отказа да домува там.

"Не дават ефир на опозиционни съветници в Ивайловград". Опозицията в лицето на левицата и ДПС поискали да прочетат протестна декларация по общинското радио, но им казали, че тези права не са застъпени в списъка на правата на общинските съветници. Като граждани, можели да отправят поздрави и съобщения.

"Фани Христова на форум срещу бедността". Форумът е в Брюксел. От там депутатката от Хасково бе обявила, че бедността не може да се премахне като с магическа пръчка, трябва да се работи  стъпка по стъпка.

"7 деца развили туберкулоза" Децата са на възраст от 0 до 7 години. 5 са от малцинствата. Въпреки стряскашата справка от белодробната болница в Болярово, от там анонсират, че туберкулозата отстъпва. Случаите намаляват, няма нито един рецидив при дете.

"Касата реже Онкото, налива на Хигия"-чело на "Новинар юг". С 1/3 е намален бюджетът на Онкодиспансера. Като цяло, хасковските държавни и общински болници и лечебни заведения са орязани с 22 милиона, изчислява вестника макар да не посочва откъде е взета тази цифра. През седмицата началници на лекари и диспансери в Хасково и областта съобщиха, че за цялата година Касата е предвидила да отпусне общо 20 млн за всички 10 държавни и общински лечебни заведения в региона.

Същевременно обаче се увеличават парите за частната Хигия-от 703 хиляди на 1 млн лева. Големият въпрос е, на какъв принцип Касата разпределя парите за болниците и какво прави със спестените милиони. Според "Новинар" се прехвърлят в касите на предимно частните болници.

"Шефът на димитровградския съд хвърли оставка". Андрей Андреев отказва коментар, според председателката на хасковския окръжен съд Миглена Тянкова, мотивите за решението му са лични.

"Шуменски агнета заляха пазара на Хасково". Новинарска проверка на хайван пазара установила, че шуменските агнета са повече от местните. И нашите и тези от севера вървят по 6 лв живо тегло. Цената може да скочи за Великден с левче.

"Удавена на 6-ти февруари открита край Сеноклас" водещо на крими страницата. Тялото на Недялка Бойчева бе открито след 48 дни издирвания. Все още не са намерени тленните останки на мъжът и, който бе с нея във фаталната сутрин на 6-ти февруари. Тогава семейният джип пропаднал в Ивайловградският язовир през скъсан мост между селата Бориславци и Малки воден.

"Соларен парк за 100 млн лева тръгва по Великден". Централата край Радиево е най-голямата в областта. Тя е на чехи и се изгражда от чехи. На обекта обаче са заети все пак около 60 нашенци, преброил "Новинар". Срокът на експлоатация е 20 години. 100 милионната инвестиция щяла да се върне през втората половина на този срок.

Припомняме че НЕК е задължен да купува тока от природни източници, при това на по-скъпа цена. Така на практика, повече екологичен ток означава по-високи цени на електроенергията.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини