От х:

Днес в x:

Връстник на Освобождението на Свиленград навърши 105 години

Фронтовакът Неделчо Мавров навърши 105 години, преди Свиленград да отбележи тази годишнина от Освобождението си. Възрастният свиленградчанин е роден на 4-ти април през 1912 година, а семейството му идва в Свиленград от село Мерхамли, Беломорска Тракия.

Макар да е бил невръстно дете, столетникът се счита от местните като живата памет на града, тъй като е свидетел на събитията около Освобождението, което в Свиленград настъпва на 5-ти октомври с първата битка от Балканската война.

Най-възрастният свиленградчанин е участвал като артилерист във Втората световна война. Трудовият му път по-късно е свързан с работата в местното ТКЗС-е. Има четири деца, шест внука, седем правнука и две пра-правнучета.

Родът на Неделчо Мавров е известен, че повечето от фамилията са столетници, той обаче е рекордьорът със своите 105 лазарника. На тази достолепна възраст свиленградчани му се радват и възхищават за жизнеността и духа, който е зареждащ.

За рождения си ден свиленградчанинът столетник получи поздравителен адрес и различни подаръци кметът на града Георги Манолов.

Неделчо Мавров е един от най-възрастните хора в Хасковска област, по години го бие само баба Матена от Ивайловград, която е на 107 години. 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини