От х:

Днес в x:

Сестрички се натискат да работят в Хирургия

18 годишната Кесбан от Жълти бряг мери кръвното с усмивка

Бъдещи медсестри имат желание да изпълняват професията си в хасковската болница и по специално в отделението по хирургия. За това признаха днес група девойчета, които караха клиничната си практика по отделенията на МБАЛ. Първокурсничките от възстановения бивш медицински колеж, сега филиал на Тракийския университет, вече са били във всички вътрешни отделения, урология, ортопедия и хирургия. „Няма тежки и леки отделения, работата навсякъде е отговорна“ споделиха младите момичета. Все пак обаче си имаха предпочитания към хирургия. Може би защото там сестрите по някакъв начин изглеждат добре и по време на работа, като прехвърчащата по коридорите титулярка Диляна Маринова.

Студентките започват обучението си от най-простите неща-мерене на пулс, дишане, мерене на кръвно. Пациентите ги приемат с отворени обятия и дори им съдействат с манипулациите. Те минават под непрекъснатият надзор на преподавателят в университета Женя Тенчева. Тя е една от преподавателите които два пъти седмично водят по 6 часа групи от 60-те студентки, от специалност медсестра. Практиката е по-важната част от обучението, на годишния изпит тя е първа. Ако си скъсан на практика, въобще не те допускат до теория.

През тази първа година от обучението на сестрите се преподават само въведението в сестринските грижи. Едва през следващите два семестъра започват да се преподават и специфичните сестрински грижи.

Г. Христов

Айшегюл и Калина повтарят манипулацията
Женя Тенчева обяснява подробно всяка стъпка
Мита Стойчева/говорещата/ няма предпочитания, ще работи навсякъде, ще се оправи с всичко
Диляна Маринова хвърчеше по коридорите между бъдещите си колежки
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини