От х:

Днес в x:

11 °C

Неолитният човек е извършвал хирургични процедури върху крави?

Череп на крава от каменната ера с дупка с размер на бисквита, бе определен от археолозите като най-ранното доказателство за ветеринарни опити или животински експерименти.

По света са откривани множество човешки черепи с подобно дупки, някои от които датират от преди 10 000 години – според учените те са свидетелство за черепна хирургия или така нареченото трепаниране, при което в костта се оформя дупка.

Кравешкият череп, обаче, датира от 3 000 пр.н.е и е открит на обект от епохата на неолита във Франция. Той се смята за най-ранния пример за операции върху животни.

“Анализирал съм много, много човешки черепи....всички от епохата на неолита, при тях се наблюдава една и съща техника. Натъкнахме се на същата техника и при кравешкия череп”, казва Фернандо Рамирез Рози, автор на изследването от Френския национален център за научни изследвания в Париж.

Макар отстраняване на части от черепи да се практикува и в съвременната медицина, за контролиране на налягането при травми на главата, причиняващи кръвоизливи или оток на мозъка, целта на древния метод трепаниране е обект на дебати. Някои твърдят, че се касае за вид медицинска интервенция, а други, за част от ритуал.

Кравешкият череп е най-ранното свидетелство за трепанация, извършена на животно. През 1948 бе открит още един череп на глиган с дупка, най-вероятно в резултат на медицинска интервенция, но и до момента не е известно от кога датира тази находка.

Авторите на изследването изключили възможността дупката с размери 6.4 на 4.7 см да получена в резултат на сблъсък с друго животно, защото не се забелязвали следи от други фрактури. Не са открити и признаци на инфекциозни заболявания или тумори.

След задълбочено изследване станало ясно, че дупката носи същите следи от одраскване като тези открити при човешките черепи, подложени на трепанация.

Екипът не открил и признаци на заздравяване, което подсказва, че в момента на създаването и животното или е било на смъртния си одър, или вече е било мъртво.

Не е ясно защо е била направена дупката, но засега се очертават две основни теории: хората от каменната ера са усъвършенствали уменията си да правят дупки в главите на свои събратя, което означава, че черепът е най-ранното доказателство за животински експерименти, или пък дупката е най-ранното свидетелство на някакъв вид ветеринарна процедура, извършена в опит да се спаси живота на кравата.

Във втория случай, според учените, интервенцията вероятно е извършена в отговор на някакви поведенчески промени, вероятно припадъци, което подсказва, че неолитните хора са открили връзката между мозъка и този род проблеми.

Рамирез Рази твърди, че идеята за неолитния ветеринар е по-малко вероятното от двете възможни обяснения: кравата е била една от много, освен това животните са служели за храна. “Не разбирам защо ще спасяват една крава, при наличието на стотици други”, казва той.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Проявявайте повече сдържаност в оценките си за хората. Рискувате много, ако налагате мнението си или пък го споделяте с неподходящи хора. С повече разбиране и подход решавайте спорните въпроси. Отношенията в семейството стават най-важните за вас. Не прибързвайте при вземането на крайни решения, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
12 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтични влечения ще ви потопят в приятната компания на личност, към която се стремите отдавна. Деловите представители измежду вас ще посветят от времето си на срещи и договорености, свързани с предстоящи сделки. Финансите ви ще са пропорционални на енергията, която влагате в работата си, но не при всички.
12 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови успехи днес ще отвлекат вниманието ви от интимната сфера. Все пак може би някои от вас ще забележат вниманието, с което ви дарява привлекателна личност от противоположния пол. Не пропускайте шанса си, може да съжалявате. Някои от вас се насочват към мащабни покупки, планирани отдавна.
12 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелигентни и находчиви ще привличате околните, насърчавайки ги да работят усърдно в подкрепа на общите ви интереси. Ако желаете да запазите и занапред уважението им бъдете открити, но личните си вълнения запазете за себе си. Остротата на нечие мнения ще ви кара да бъдете по-внимателни.
12 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Правилното разпределение на задачите ще ви осигури време за всичко, което предвиждате за днес. Навременна информация ще улесни работата ви и ще ви осигури водещи позиции в проекта, върху който се трудите. Качествата ви се ценят и от много посоки ще търсят съдействието и съветите ви.
12 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Контактите с хора от вашата професионална среда(или сферата в която се реализирате), ще бъдат особено плодотворни днес. Споделените идеи ще ви заредят с енергия, а за доброто ви настроение решаващи са и неочакваните приходи, които ще реализирате.
12 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Имате планове и конкретни идеи за развитието на проекта, върху който работите, но не бива да губите търпението си. Възползвайте се от услугите на колегите си и не пренебрегвайте желанието им да са ви полезни, ако не с друго, то с опита си. Вземете мерки и по отношение на здравословен проблем.
12 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ускорено ще се развиват за вас събитията днес, с последните си действия сте създали условия за това. Без да изпадате в излишно притеснение, ще следвате логиката и интересите си, грижейки се наред с това и за доброто на хората от близкото си обкръжение. За всички е вярно, че скоро ще получат това, към което се стремят.
12 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Със съдействието на влиятелна личност успявате да преодолеете административните спънки, които ви забавят в момента. Съвсем скоро ще имате нужната ви свобода на действие и ще осъществите идеите си. Възможно е неразбирателство с делови партньори по финансирането на съвместен проект. За сега имате достатъчно време за да направите нужните промени.
12 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви предложи възможности за добра реализация, най-вече на бизнесмените. Ще се чувствате удобно и в добро настроение. Причина за това може да бъде реализирана сделка или друга придобивка. Ще споделите вълненията си с приятели и ще се радвате на близостта си.
12 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да се поддадете на напрежението и ще работите за приключване на започнатите задачи и всички останали, които очакват вниманието ви днес. Уверено ще се впуснете в надпревара с можещите, доказвайки качествата и правото си да сте сред първите. Приемането на чуждите успехи ви прави чест.
12 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Учете се от опита на успелите, за да постигне целите си. Правете компромиси и ще постигнете повече в отношенията си с околните, и което е по-важно, няма да оставате разочаровани. Нечие натрапващо се присъствие ви идва в повече. Мислите ви са в друга посока, но човека, който ги владее не подозира за тях.
12 дек 2019
Последни новини