От х:

Днес в x:

13 °C

Неолитният човек е извършвал хирургични процедури върху крави?

Череп на крава от каменната ера с дупка с размер на бисквита, бе определен от археолозите като най-ранното доказателство за ветеринарни опити или животински експерименти.

По света са откривани множество човешки черепи с подобно дупки, някои от които датират от преди 10 000 години – според учените те са свидетелство за черепна хирургия или така нареченото трепаниране, при което в костта се оформя дупка.

Кравешкият череп, обаче, датира от 3 000 пр.н.е и е открит на обект от епохата на неолита във Франция. Той се смята за най-ранния пример за операции върху животни.

“Анализирал съм много, много човешки черепи....всички от епохата на неолита, при тях се наблюдава една и съща техника. Натъкнахме се на същата техника и при кравешкия череп”, казва Фернандо Рамирез Рози, автор на изследването от Френския национален център за научни изследвания в Париж.

Макар отстраняване на части от черепи да се практикува и в съвременната медицина, за контролиране на налягането при травми на главата, причиняващи кръвоизливи или оток на мозъка, целта на древния метод трепаниране е обект на дебати. Някои твърдят, че се касае за вид медицинска интервенция, а други, за част от ритуал.

Кравешкият череп е най-ранното свидетелство за трепанация, извършена на животно. През 1948 бе открит още един череп на глиган с дупка, най-вероятно в резултат на медицинска интервенция, но и до момента не е известно от кога датира тази находка.

Авторите на изследването изключили възможността дупката с размери 6.4 на 4.7 см да получена в резултат на сблъсък с друго животно, защото не се забелязвали следи от други фрактури. Не са открити и признаци на инфекциозни заболявания или тумори.

След задълбочено изследване станало ясно, че дупката носи същите следи от одраскване като тези открити при човешките черепи, подложени на трепанация.

Екипът не открил и признаци на заздравяване, което подсказва, че в момента на създаването и животното или е било на смъртния си одър, или вече е било мъртво.

Не е ясно защо е била направена дупката, но засега се очертават две основни теории: хората от каменната ера са усъвършенствали уменията си да правят дупки в главите на свои събратя, което означава, че черепът е най-ранното доказателство за животински експерименти, или пък дупката е най-ранното свидетелство на някакъв вид ветеринарна процедура, извършена в опит да се спаси живота на кравата.

Във втория случай, според учените, интервенцията вероятно е извършена в отговор на някакви поведенчески промени, вероятно припадъци, което подсказва, че неолитните хора са открили връзката между мозъка и този род проблеми.

Рамирез Рази твърди, че идеята за неолитния ветеринар е по-малко вероятното от двете възможни обяснения: кравата е била една от много, освен това животните са служели за храна. “Не разбирам защо ще спасяват една крава, при наличието на стотици други”, казва той.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021
Последни новини