От х:

Днес в x:

Редник съди армията заради уволнение

Армията: трезва и в строя, и зад волана

Хасковският административен съд отхвърли иска на редник Б.М. от хасковското поделение, с който той обжалваше заповедта си за дисциплинарно уволнение. Той бил уволнен със заповед на командира на поделение 54050 от 21 октомври миналата година, освободен е от длъжност, от военна служба и е зачислен в резерва.

Причина за изхвърлянето на редника-шофьор била, че седмица по-рано, на 15 октомври същата година Б.М бил спипан от КАТ в Димитровград да шофира пиян. Униформените го засекли в 1 часа през нощта, а дрегерът отчел 2.02 промила алкохол в кръвта му.

Три дни по-късно, когато станал известен гафът, командирът на поделението назначил комисия, която да разследва инцидента с войника. Редникът бил извикан незабавно в поделението да даде обяснения. Той казал, че от 10-и до 31 октомври е в отпуск, шофирал е личната си кола и по никакъв начин не е уронил престижа на армията.

Съгласно заповед на министър на отбраната от 2010 година обаче, на военнослужещите е забранено да управляват моторни превозни средства след употреба на на алкохол или наркотични вещества в служебно и извънслужебно време. В министерската заповед се посочва още, че за подобно нарушение на военнослужещия се налага дисциплинарно наказание „уволнение“.

Административният съд намира, че извършеното от редник Б.М. представлява тежко нарушение на военната дисциплина. Затова потвърждава заповедта за уволнение на командира на поделението и осъжда войника да заплати разноските за адвокат в размер на 150 лева.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини