От х:

Днес в x:

Блажиш ли, блажиш ли, дядо попе?

Блажиш ли блажиш дядо попе

Революционна промяна в отношението на църквата към храненето по време на пости провъзгласи хасковски свещеник днес. Отецът реши да облажи дните на въздържание с оригинален арабски деликатес от дюнерджийница в центъра на Хасково. Този дюнер сигурно не е блажен защото е пълен с чисто месо, както настояваше популярна телевизионна реклама.

Интересното е, че точно в момента е средата на тежките 7 седмични великденски пости, в които вярващите трябва да са образно казано на хляб и вода-пълно лишаване от храни от животински произход. Тъй като очевидно свещеникът е вярващ, значи дюнерът е вегетариански, развеселено заключиха зяпачи из центъра. Изборът на дедо поп се приемаше с разбиране, защото този пост е изключително изпитание за организма.

Тазгодишният Велик пост продължава от Сирни заговезни, 26-ти февруари до 15-ти април. 7-те седмици копират 40 дневното доброволно изгнание на Исус в пустинята, в подготовка за жертвата си към човека. В този период, вярващите трябва да изчистят напълно както тялото, така и духа си. Важи забрана за секс и бракове, която тази година дори е по-дълга от ограничението за храната. Забраната за бракове пада чак на 17-ти април.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини